Kontakt

Rybaření je fajn zábava i užitečný koníček.

Rybu kterou nesežereš můžeš i pustit, ona stejně nakonec chcípne.

Mírná masařina v mezích zákona neškodí po malých dávkách v jakémkoliv množství.

Všechno co jste chtěli vědět o masařích a báli jste se zeptat, se zde dozvíte.

K70 - epidemie roku 2012

Letmé nakouknutí do novinek pro rok 2012 mne šokovalo kolik se vyrojilo nových revíru s K70tkou ..dokonce i srandovní rybníček o rozloze 0,3hektaru. Zařazení amura mezi počítané ryby mne nechává vcelku klidným( i když amura jsem měl v záloze jako rezervní rybu při hrozícím  překročení počtu měsíčního limitu na vyjmenované ryby).
 Co mne nenechává klidným je pokračující nesmyslné říjno-listopadové hájení kaprovitých ryb(ne že by byl kapr v tu dobu hájený jak by bylo teda logické, aby si rybáři mohli zachytat nově nasazené kapříky a vytrénovat je k ostražitosti) Nelze si v tu dobu nahodit na plotici, na cejny ..vše v zájmu ochrany vyhubením ohroženého KAPRA... a když už teda bloncat kolem revírů tak plánovaně hubit dravce když si na nic jiného nahodit nelze.

 Co bych především vypíchnul a připomenul je v BP uvedení zákazu bivakování a rybářských přístřešků na revíru který se nachází na soukromém pozemku. a výslovné povolení bivaků u několika sportovních revírů kde se to teda tolerovat bude. Kapraři na to že se to všeobecně nesmí nikde kromě míst povolených budou vesele házet bobek dál ..bo co se jim nehodí z pravidel do krámu, proti tomu budou občansky protestovat( čili kašlat na to jako doposud).

 Ze zajímavých počinů ze vzdáleného polabí se mi líbí kyblíčková iniciativa "Noční rybolov není zločin" a jsem si jist že existuje spousta rybářů, kteří razí ve stejném duchu heslo "Zabít kapra přes 70 není zločin", aby tak byla zachována rovnováha Temných sil vesmíru.    Kájovi Nikolovi fandím, ten aspoň na rovinu řekne že riskuje na vlastní nebezpečí :) A navíc je to sympaták a dobře se řehní nad každým kapříkem.

 

Rád bych citoval údajné důvody proč K70 byla někde zavedena:
 Aby zamezila snadné zásobování soukromých kaprodromů "kradenými kapry" ze svazových revírů. Což jak je známo jaksi v praxi nefunguje . Zásobovací teamy si z pravidly moc starostí nedělají. Sakování kapra na ranní focení je jaksi stále propagované a podporované a "společensky tolerované ..bo já poouštím tak proč bych si nemohl udělat pěknou fotku na památku ne?, a zapisovat rybu kterou ráno pustím proč?".
 Takže včil máme K70tku na každé druhé louži, výhledově nonstopku(to bude zase sumců venku z vody) a s tím související toužebně očekávaný rozmach turismu, využití kempů které nejsou kempy a splynutí s přírodou pro řady sportovců na osmi a desetinohých lehátkách. Že bych se už konečně taky naučil na ty bojlísy a pořídil udírnu?

 

Červenec 2012: K70 v praxi. Tak sem si vyhlédnul jeden ten rybník kde je v seznamu revírů tenhle TAG.. jako že si teda pojedu chytnout konečně aspoň jednu pořádnou rybu(která by určitě měla mezi 68-69cm aby nebyly opletačky s porybným), no chytám dva dny, krmím jako pako, trpím popiskování pípáků aktivních kolegů(kterým za nástrahy tahali plotičky).... no a avizovaný kapr dokonce ani malý kapr ..dokonce ani prachobyčejný cejn= nula zero výbuch, ulovil jsem na plavačku na čtiři zrnka bonduelky X zakrslých plotiček a jelikož pozorně sleduju vodu, neuniklo mi několikanásobné zavlnění vody v zakrmeném fleku a deset přesných náhozů twisterem jsem proměnil v moji první mírovou štiku letošního roku= plných 52 cm + uloven maličkatý candátek cca 15cm. Druhý den rybolovu probíhal v obdobném rytmu, na samosek se mi napíchla plotička 10cm, jeden potah na peletu(cink do prutu a šup dolů(asi přejezd)) no a k večeru byla míra mojí trpělivost dovršena, nabil jsem na feeder malý háček a spláveček a na bonduelku nalupal cca 1,5kg plotiček drobných rozměrů a rybolov završil ulovením dalšího štíhlete na přívlač s woblerem). Takže jsem tímto objevil výborný revír kde kapři nejsou(za celou dobu rybolovu ani jeden jedinej nevyskočil z vody) a kde se výborně loví zakrslé nástražní rybky případně plotičky na grundle(drbačka jako prase se škrabáním, ale tož jako je to dobré). Možná tyto K70 revíry budou v duchu anglické kaprařiny, kde na hektar bude plavat jeden až dva kapři mezi záplavou drobné plevele, která zmaří jakýkoliv pokus o jejich ulovení na klasické nebojlísové nástrahy. Ale zase optimisticky doufám, že se tam třeba bude dařit dravcům(kapraři ovšem umí  kaču nahodit taktéž a jak sem viděl v praxi tak vládnou i čeřínkem).

Průměrná známka: 3,06

Komentář ke článku (1408)