Kontakt

Rybaření je fajn zábava i užitečný koníček.

Rybu kterou nesežereš můžeš i pustit, ona stejně nakonec chcípne.

Mírná masařina v mezích zákona neškodí po malých dávkách v jakémkoliv množství.

Všechno co jste chtěli vědět o masařích a báli jste se zeptat, se zde dozvíte.

Vyplatí se vám povolenka?

Tak nějak sem si letos na jaře "spočítal" letošní plán těžby a vycházelo mi to předběžně takhle:

Základ pro rentabilitu sportovního rybolovu máme investice: povolenka, členské+brigády = 2500Kč. Aby byla nějaká návratnost tak rámcově počítám kilo kapra hodnotou 50Kč/kg, sazený svazokapr má průměrně dejme tomu 45cm dvě kila.

Prostým podílem jsem zjistil, že musím chytnout letos 25ks 2kg kaprů aby to nějak korespondovalo z investicemi. Rozpočítal jsem si předběžně kdy kolik musím chytnout  (kusy na měsíc) a taky se toho držet abych nepřelil ani nedolil. Vzhledem k tomu že včil už je jaksi kaprová sezóna pasé lze konstatovat, že plán se zdařil a tudíž se mě povolenka vyplatila. Jó když si nenaplánuješ tak nevíš kdy pouštět a kdy brát, pak je to jak ruleta.

 Jako ekonomicky by to bylo ještě zajímavější, kdyby se škrtnulo na straně výdajů: takže počítáme znova. Výdaje=0Kč, chytnout nemusím nic, neberu ryby, chytám si je jen pro zábavu= tudíž  nebudu hloupej a nebudu platit za povolenku. Tyhlencty výpočty ovšem naráží na nenulový počet kontrol ze strany RS(rybářská stráž= porybný), kteřížto nemají jaksi stále pro sportovní rybolov bez permanentky pochopení a toto by se prodražilo o nějaké ty komplikace pokuty atd. Tady teda zjištuji, že ani když ryby pouštíš tak se rybařit bez povolenky krutě nevyplatí. Čili povolenku mít při rybolovu se vždy vyplatí.

 Smrtelnou ránu ekonomické rentabilitě sportovního rybolovu obvykle zasadí vedlejší výdaje, ryby taky chcou žrát(krmení, nástrahy), šutry pařezy taky potřebují svoje cingrlátka a pozlátka(twistry woblery třpytky ..), klacky navijáky taky nerostou na zahradě, benzín + přibližovadlo taky nejezdí na vzduch.  No prostě opětovně se dostáváme zpět na startovní čáru k výsledku, rybaření se absolutně nevyplatí. Rybu nikdo nikomu nezaručí, když zaručí tak nezaručí že bude mírová. No dnešní rybolovci to mají prostě hrozně těžké.

 Horší situaci mají rybolovci typu Křeč A Rybíz, kteří ke spokojenosti s rybolovem vyžadují mnohem ale mnohem vyšší četnost záběrů co nejkvalitnějších ryb ve velikostech nadstandartních, aby ten sportovní rybolov byl o něčem jiném než bičování prázdné vody. Což dá rozum prosedět celý den u rybníka a chytnout a pustit si dva tři ani né tříkilové kapříky- to na soukromáku chytne za hodinu. To by jednoho pěkně nakrknulo takový čudle. A ještě se koukat jak kolega vedle zakufruje prvního co má přes čtiřicet a jede s řehotem domů. Rylísák totiž nepočítá, že svazopovolenka stojí cca jako 2-5-10-15 návštěv v rybích koncentračních táborech (ring šupinatých gladiátorů), on by chtěl to samé jako na soukromáku, ale platit víc se mu už zase tak moc nechce. Mrknato sice ví, že ono by to šlo i ve svazu nasypat do té vody ryb a ještě by zbylo na odměny, ale zatím to tak nějak svazofunguje a uvidíme kam to povede.

 Tož doufám že se trošku každý zamyslí, proč vlastně chytá ryby a jestli to opravdu stojí za to. Ona vlastnoručně chycená ryba je sice drahá, ale to si právě v obchodě nekoupíte. Cinknutí policajtu, vrznutí brzdy a šplouchance u břehu, to je na té rybářské loterii to krásné + překvapení co vlastně na tom konci vlasce v hlubinách za ty nástrahy popotahuje.

 Ono rybaření je vcelku pro každého tak nákladný koníček, jak si to kdo nastaví vysoké cíle.

Pokud patříte do skupiny kverulantů co furt nadávají že svaz nesadí, že sadí malý ryby, že ostatní všecko vychytají, sedněte si v klidu, sčítněte si chycené mírové ryby za sezónu(chycené = ty v podběráku, klidně i ty puštěné), vynásobte a třeba zjistíte že ta svazová povolenka je za hubičku a není na co nadávat.

Průměrná známka: 1,67

Komentář ke článku (136)