Kontakt

Rybaření je fajn zábava i užitečný koníček.

Rybu kterou nesežereš můžeš i pustit, ona stejně nakonec chcípne.

Mírná masařina v mezích zákona neškodí po malých dávkách v jakémkoliv množství.

Všechno co jste chtěli vědět o masařích a báli jste se zeptat, se zde dozvíte.

Kouzlo samoseku versus účinnost srkačky.

Samosekové montáže se od loňského roku staly nedílnou součástí mého rybářského arzenálu zbraní hromadného ničení na cílovou rybu Kapr a vedlejšího loveného rybouna Cejna Velkého.

Je to sice neetické, ale úkol zněl jasně: ulovit kapra a to čím většího tím lepšího. Až teprve s praxí dovedu ocenit delikátní vlastnosti tohoto nastražení, eliminace záběrů drobných ryb a když už bude záběr tak větší ryba zaručena. Opravdu velkým zklamáním pro mne byly komerční pelety typu halibut, pelety typu KrásaBaits jahoda a i pelety typu Chyť a Pusť rozpadavé mléčné CSL ...  suma sumárum na tyhle komerčáky sem lapnul jednoho kapře(rybník plnej kapřů a přesto to nežraly), halibutka přelstila jednoho cejna(který ožužlával nejspíš to zrnko kukuřice použité jako zarážka pelety.. No abych to zkrátil, mimo háček sem úspěšně stražil zrnka kukuřice a úspěšně jsem otestoval pružinku pod háček(mikrospirálku obalenou těstem).

 Vychvalované plovoucí imitace kukuřice se minuly účinkem úplně(nemám chemické lahvičky s elixíry života DIP Krakatice ani esence Vyzutý Jouda). Stejně mám ale takový pocit, že cejn a kapr patří do skupiny takzvaných sebevražedných druhů ryb, které nedají pokoj dokud nevisí na háčku, samosek nesamosek, prostě se jejich záběr nedá propásnout. Když jsem dal průběžku s krmítkem a na háček dvě tři zrnka kukuřice = chytl sem kapra, když sem dal nástrahu mimo háček= chytl sem kapra, když sem dal srkačku s medovkou= chytl sem kapra/cejna/plotici, nahodil sem feeder s několika červíky= chytil sem kapry/cejny. Ale to hraní si jehlou, zarážkami, chystání návazců, mikrokroužků atd.. to je trochu zábavy navíc, taková ta rybářská alchymie.

 Mezi loňské velké úspěchy únikové montáže bych zařadil konečně prolomení cejního prokletí na řece. Cejny se mi totiž na řece zatím nedařilo ulovit a teprve 4-5 zrnek mimo háček a průběžné krmítko s bročkem 10 cm mi pomohlo k říčním lopatákům a dokonce i k říčním násadákům(3 kusy), stačilo jen sypnout mraženou kukuřici a sledovat až se začnou šnůry šponovat souvislým tahem, žádný nervování nad špičkou feederu jak rozeznat drbkání plotice od drbkání cejna a zároveň se obávat kdy kapr náhlým tahem vytrhne feeder z vidliček do řeky(zapnutý baitruner to prostě jistí).

Nechápu proč je některým rybářům trnem v oku srkačka, když kapraři používají defakto stejný princip navíc daleko účinější. Že by závist, že u srkačky se nemusí používat žádná rovnátka, zarážky, kombinované návazce, InLine olova.. a že to funguje rychleji na veškerý kaprovitý sortiment revíru? Používal jsem i srkačku s kaprovým samosekovým návazcem.. a kapr se taky chytnul- Na bagrování cejnů je srkajda neocenitelný vynález. Ono jestli se skoro stejná  věc nazve method feeder krmítko, nebo srkačka, princip je stejný a ryby to potvrdí.

Co mne opravdu brzo začlo štvát, tak neustále dávat nové nástrahy(kukuřici plotice dovedou ozobat i bez samozáseku a záběru) a pokaždé vyndávat jehlu, vrtat se s navlékáním titěrné zarážky(zarážka se mi docela často při záběru stratila), halibut peletu ryby z háčku ozobaly i se zarážkou. Jelikož sem neznal nekonečnou zarážku(Korum) tak vcelku brzo sem zkoušel vyrobit nekonečnou zarážku z kousku bambusového párátka, pak malý háčíček místo smyčky na zarážku(funguje)-háčkem napíchnu několik zrnek za sebou, provléknu je a do posledního zrnka zarazím háček aby se ryba napíchnula na větší háček nad tím teprve když nacucne celý snopek zrnek(to jest nástraha počká na větší rybu).

Dokud na svazovkách nebude dodefinován zákaz používání systému samoseku... tož na těžbu svazokaprů mi určitě tato technika bude dobrá i následujících sezónách, ono je rozdíl vybírat si kapra do vezírku se dvou tří mírových za vycházku.. nebo s osmi či deseti. Větší výběr= větší kapří řízky a o jednoho svazokapra v revíru méně, kterej už víc nedoroste.

Jsou totiž rybáři(není jich málo), co nepotřebují ke štěstí chytat furt stejný ryby pořád dokola, což kapr před nasrknutím kukuřice jaksi nemá možnost zjistit a na břehu je už pro něj pozdě. Je taktéž třeba si uvědomit že cílený lov trofejních ryb je nutné spojit s cíleným pouštěním trofejních ryb= protože díky samosekovým montážím ta ryba již nemá žádnou šanci a lovci trofejních ryb ty ryby pouští pro sebe, aby měli co chytat i příští rok. Bobkař pouštět nemusí protože pro něj je BigCarp vyloženě náhodným úlovkem a selekcí násadáků poskytuje možnost těm několika málo přeživším násadákům dorůst do bojlíz velikosti.

Závěrem : samosek mění rybařinu z "stihnu záběr a co mi zabere" na "počkám až se mi tam něco pověsí/chytne samo a bude to velkej nebo malej kapr?".

Průměrná známka: 3,06

Komentář ke článku (8)