Kontakt

Rybaření je fajn zábava i užitečný koníček.

Rybu kterou nesežereš můžeš i pustit, ona stejně nakonec chcípne.

Mírná masařina v mezích zákona neškodí po malých dávkách v jakémkoliv množství.

Všechno co jste chtěli vědět o masařích a báli jste se zeptat, se zde dozvíte.

Rybářský řád moderně.

Tož si tak říkám, časy se mění, BP jsou zastaralé a rybáři hovada a je jich jak komárů. Chtělo by to změny .. k lepšímu, aby se lépe odebírali povolenky a ryby měli trochu šanci dorůst do lovné míry/rozmnožovat se. Takže jsem si dovolil sepsat  moji pracovní variantu "Rybářského řádu" .. kterým se samozdřejmě zatím sám dobrovolně neřídím (neb by mě trošičku omezoval - třeba na rybku si občas nahodím).

 

Změny v RŘ:

Na mimopstruhovou povolenku je možno 5 vycházek týdně+1vycházku týdně na revír pstruhový.
Na pstruhovou povolenku je možno 5 vycházek týdně+1vycházku týdně na revír mimopstruhový.
Ruší se omezení 7kg na vycházku, množství ryb za vycházku je limitováno počtem kusů pro ryby stejné lovné míry dohromady(limity se stanovují denní, týdenní a celkové na povolenku).Ulovit a ponechat si jakoukoliv rybu lze jen 3 vycházky v týdnu,9x do měsíce,40x na povolenku.
Oprava chyb v BP ČRS: hmotnost ryb se zapisuje nejpozději do započetí další docházky, ihned se zapisuje druh ryby a velikost v cm u druhů(kapr,candát,štika,bolen,sumec,lososovité ryby(pstruzi lipani)), u ryb ostatních se zapisuje ihned druh ponechané ryby a při ukončení docházky počet.

Změny pravidel rybolovu na mimopstruhových vodách :

Lovné míry ryb (je dovoleno lovit pouze tyto ryby):
15cm  .. okoun, jelec proudník,plotice, cejnek malý,perlín,ouklej,karas obecný,karas stříbřitý,sumeček americký (32ks denně)
20cm ... pstruh obecný,lipan,pstruh duhový,siven (povoleno za den ponechat 4ks do 30ti cm,2ks do 35cm, 1ks nad 35cm).
35cm .. cejn velký, jelec tloušt, jelec jesen,ostroretka stěhovavá,podoustev nosák,lín,mník jednovousý...  (6ks /den)
40cm ... kapr (3kusy do 45ti cm denně,2ks nad 45cm,1ks nad 60cm).
50 cm ... parma,bolen,candát (2ks denně)
60cm ...  štika,úhoř,sumec velký,amur (1ks denně)
130cm ... sumec velký(v době 1.1-15.6) 1ks ročně(odlov náhodného vyjímečného úlovku nadměrné velikosti).
dosažením povoleného počtu končí denní rybolov(1kapr 43cm+kapr 46cm= ukončení rybolovu, 1ks kapr 61cm=ukončení rybolovu,candát+štika= ukončení rybolovu, 1ks štiky=ukončení rybolovu,3ks pstruhů21-27cm+1ks 31cm= domů, 1ks pstruh 32cm+1ks 24cm=domů).
 

Doba lovu: celoročně se loví hodinu před východem slunce do hodiny po západu slunce:
4:00-23:00 : v červnu
5:00-22:00: červenec,květen
6:00-22:00: srpen,duben
6:30-21:00: září,říjen,březen:
8:00-18:00: listopad,prosinec,leden,únor:

Oproti stávajícímu RŘ se celoročně bez vyjímek zakazuje:
Lov na živou,mrtvou i části nástražní rybky. Lov z plavidel, zavážení a zanášení návnad i nástrah se zakazuje bez vyjímek na všech vodách.. Používání echolotu a elektronických akustických hlásičů(pípáky-povolen jen vibrační příposlech a dioda,zvuk musí být vypnut). Označování lovného místa jakýmkoliv způsobem.Lov do jakéhokoliv čeřínku/síťky. Osobám pod vlivem návykové látky je rybolov zakázán.

Lov dravých ryb přívlačí a na umělou mušku je povolen od 16.6 do 31.12 a omezen na maximálně 3vycházky týdně, datum je nutné zakroužkovat, případné ulovené nedravé ryby je třeba okamžitě pustit zpět . Je povolena jedna udice s nejvýše dvěmi umělými nástrahami (při lovu přívlačí i umělou muškou) s jednoháčky. Použije-li se nástraha s víceháčky(dvoj-trojháčky) musí být na ocelovém lanku(kovovém) a protihroty musí být zamáčknuty. Délka návazce z lanka musí být minimálně třínásobek délky použité nástrahy(to jest 15cm minimum) Při lovu ryb dravých může být ponechán: jelec tloušt, jesen,štika,candát,pstruzi(siven,duhák,potočák),okoun,sumec,bolen. Ultralehká přívlač se zakazuje - Vláčecí nástrahy nesmí být menší než 5cm a použitý vlasec/šnůra nesmí mít menší pevnost v tahu než 3kg
Lov nedravých ryb - Při lovu nedravých ryb plavanou/položenou 2mi udicemi se datum označí čtverečkem (případně ulovená štika,candát se nesmí  v tyto dny ponechat). Na každé udici může být maximálně jeden návazec s jedním jednoduchým háčkem. V jednom dni nesmí být způsoby lovu měněny, lov bez označení způsobu lovu se považuje za lov bez povolenky.Při lovu ryb nedravých může být ponechán z dravých ryb sumec,tloušť,jesen,okoun,pstruzi,bolen. Lovit na ovoce se smí pouze od 16.6(lov tlouštů v době hájení).


Bivak/stan/Brolly nesmí nesmí být postaven blíže k okraji vody než 35 metrů, zároveň musí být okolí v okruhu 50ti metrů vyčištěno od odpadků(včetně lidských exkrementů). Bivak/stan může být maximálně jeden na úseku 100 metrů, musí být označen visačkou se jménem majitele+dnem a hodinou stavby. Postavený stan se do povolenky značí značkou B v kroužku a na konci roku se za každé stanování při rybolovu platí bivakovné sazba dle atraktivity revíru 50-400Kč/den.Každý bivak/stan/broly se před postavením zaregistruje pomocí SMS ve tvaru BIVAK CisloReviru GPS_souřadnice cislo povolenky na SMS centrálu svazu, odeslaná SMS se předkládá kontrole. Spát pod širákem či v bivakovacím pytli není omezeno.Pokuta za nezapsaný/nezaregistrovaný bivak/stan= 500Kč/osoba+10xbivakovné. Je zakázáno bivakovat/stanovat v pracovní den.

Kontrolní odlov: každý člen má právo na 1x ročně provést na revíru větším než 5ha 6ti hodinový kontrolní odlov. Pouze v sobotu a neděli v době 8:00-14:00,druhý a čtvrtý víkend v srpnu a září. Při kontrolním rybolovu nosí lovec oranžovou či žlutou reflexní vestu,zelenou pásku na pravé ruce. Neplatí lovné míry ryb doby hájení, lze střídat rybolovné způsoby,lze lovit na živou/mrtvou rybku větší 20ti centimetrů.Na revíru K60-70 lze lovit samosekem na nástrahu mimo háček. a ponechat si maximálně dva kusy kapra/štiky/candáta/sumce libovolné velikosti.
Na vodách pstruhových právo kontrolního odlovu není umožněno.Veškeré ulovené ryby lovec ihned zapisuje do povolenky druh velikost,čas ulovení(hmotnost ryb se zapisuje nejpozději do další docházky k vodě,nebo ihned pokud lovec vlastní váhu a rybu pustí zpět do revíru). Po ulovení 10té ryby kontrolní rybolov končí.

Všechny pruty/udice musí být nesmazatelně označeny cedulkou/nalepeným štítkem se jménem a adresou majitele, udice/pruty nepodepsané se zabavují(i ty nenahozené).

Zakazuje lovit samosekem na nástrahu umístěnou mimo háček (nástraha musí být na háčku napíchnuta - pouze za příplatek).

Při rybolovu mezi sebou zachovávají rybáři nejméně vzdálenost 10 metrů při lovu nedravých ryb a 20 metrů při lovu přívlačí nebo muškařením(vzdálenost nesmí být menší ani když se rybáři dohodnou). Nahazuje se směrem kolmo k břehu nejdále do poloviny vodní plochy. Nepořádek na lovišti je lovící povinnen uklidit do vzdálenosti v okruhu 15ti metrů (neplatí při lovu dravých ryb přívlačí a muškařením).2 pruty nesmí být od sebe vzdáleny více než 3metry.

Změny pravidel rybolovu na pstruhových vodách :

Revíry(části revírů označených tabulí) s výskytem lipana: zákaz lovu broděním a muškařením do 15.6
Revíry(části revírů označených tabulí) s výskytem pstruha potočního : zákaz lovu broděním přívlačí a muškařením na streamer a jigové mušky od 1.9. Ryba ulovená v době hájení musí být okamžitě puštěna zpět . Fotografování ulovených ryb je zakázáno(kromě ryb ponechaných a zapsaných). Lov ryb lososovitých (přívlačí/muškařením) je povolen 3 vycházky týdně,8x měsíčně,30x na povolenku. Ruší se zákaz pouštění ryb "nežádoucích" , candát okoun,štika,tloušť sumec bolen nemají na pstruhových vodách dobu hájení, lovné míry (15 cm: okoun. 30cm:tloušt, 40cm: candát,štika,bolen, sumec).
Rybář smí lovit maximálně na 6ti revírech ročně Na stejném revíru. se nesmí jít lovit více než dva dny po sobě stejným způsobem.

Rybářské závody:
při rybolovu závodníků nesmí být nijak omezování ostatní rybáři lovící na revíru, musí být dodržena všechna pravidla pro rybolov, ryba nedosahující lovné míry/ulovená v době hájení nesmí být bodovaná ani ponechaná. Ryba která se vloží do vezírku musí být okamžitě zapsána Druh délka. Ryby se nesmí ve vezírcích vyměňovat. Závodník musí 10 dní před závodem držet rybářský půst(pokud na revíru lovil, nesmí se závodů účastnit). Na pstruhových revírech se nesmí závody pořádat.

Financování revírů:
ruší se povinost brigánických hodin. ruší se rybochovná zařízení MO,ruší se financování závodníků.
Polovina vybraných peněz za povolenky se rozdělí podle návštěvnosti revírů(podíl ceny povolenky celkovým počtem vycházek x počet vycházek na daný revír) a polovina podle dosažených úlovků(hmotnosti ryb).
Každý revír musí mít vyčleněné chráněné rybí oblasti s úplným zákazem rybolovu(vyznačeno bojkami na hladině)-tekoucí revíry 30 procent toku, stojaté 30 procent délky břehu v úsecích nejméně po 200 metrech. Vyznačené úseky červenou barvou zákaz rybolovu, zelený pruh rybolov povolen(stromy).

Samostatné Příplatkové známky pro exkluzivní možnosti rybolovu(lze kombinovat):
100 procent ceny povolenky ..........

  • Lov na samosek (možnost lovit na nástrahu umístěnou mimo háček- bojlíz pelety atp)- Lze využít slevového kůpónu 60procent se známkou Chyť a Pusť(snížení počtu ryb na 5 ks jakéhokoliv druhu /povolenka).
  • Povolení lovit dravé ryby na živou/mrtvou nástrahu větší 30ti cm v období červenec-září(15 vycházek-povolenka pro sumcaře-100 korun za vycházku)

50 procent ceny povolenky .........

  • možnost lovu na další prut/udici.

PS. Chápu že svým pojetím pravidel rybolovu jsem šlápnul do úsměvu širokým řadám kaprařů, sumcařů, likvidátorů dravců (početným zástupům rybičkářů) ale také masařům kteří by se museli trochu omezit. Změna by prospěla rybám a dokonce i rybářům. Chytáte na pelety bojlísy za tisícovky Kč krásné svazoryby a připlatit si aby jste měli co chytat se nikomu už nechce? Za stan v kempu/soukromáku si platíte a u svazovky tohle chcete grátis? Dravců v revíru by mohlo být více, kdyby je rybičkáři každý rok nezlikvidovaly včetně dorostu,, že štika/candát spadne z BL háčku= zabere zítra, mrtvá štika/candátek/okoun zažraný už nikdy nikomu nezabere ani se nerozmnoží.
Seznam vyřešených problémů:
konec stanových městeček na březích, klid od popiskování pípáků hluchoněmých kolegů, usměrnění sumcařů do mantinelů slušných lidí, eliminace rybolovu podnapilých partiček, zákaz lovu na rybku=ochrana dravců před nadměrným rybolovem=více záběrů a méně dřiny při lovu přemnožených dravců několika náhozy umělou nástrahou. Řešení odlovu trofejních dravců vyjímečnými povoleními k lovu na velkou rybku. Umožnění luxusu lovu na tři/čtiři pruty + pohodlí legálního stanování - za příplatek. Masaři nebudou chytat na samosek - ztížené podmínky odlovu kapitálních ryb.Srkačka s jedním háčkem není nebezpečná rybám. Nebude se pytlačit na MP vodách pomocí streamerů před zahájením lovu dravců. Uteče-li pytlák od nastražených nepodepsaných prutů - budou zabaveny, uteče-li rybář-pytlák zůstanou podepsané nahozené pruty a dohledá se viník, nehlídané pruty chatařů budou zabavovány - nepřítomnost rybáře u prutů. Masaři nebudou moci masařit každý den, ale jen třikrát týdně - snadno hlídatelné pokud dá do vezírku byť jen cejna bez zapsání do povolenky = šmitec. Ohledně závodníků mi vadí že při závodění/tréningu nedodržují pravidla rybolovu která platí pro všechny rybáře. Závodít podle řádu a trošku si to ztížit= proč nezávodit kdo odchytá na čas povolenej počet bodovaných ryb bez vyhrazování místa k rybolovu , sakování 40kg podměrečných ryb atd.

Průměrná známka: 4,44

Komentář ke článku (17)