Kontakt

Rybaření je fajn zábava i užitečný koníček.

Rybu kterou nesežereš můžeš i pustit, ona stejně nakonec chcípne.

Mírná masařina v mezích zákona neškodí po malých dávkách v jakémkoliv množství.

Všechno co jste chtěli vědět o masařích a báli jste se zeptat, se zde dozvíte.

O blogu

2.1.2012 Trvalý odkaz

Nebaví mne se hádat s rybářskými fanatiky, kteří prohlašují bludy typu: "kapr je kámoš", "ryba je kámoš","dvě ryby ročně mosí stačit každému", "Vše samozdřejmě plave dál", "Tak jsem si vylepšil osobáček na 15,4kg lysce a 14,1kg šupináče".
 

 Osobně bych takovýhle "taky rybáře rychlokvašky" vyhnal na soukromák ať tam dělají bordel s biwakama a pípákama co jen jim majitel dovolí.
 Jsem proti omatlávání ryby jen kůli zábavě..lidi co ryby chytají ale nejí (a říkají velmi často že ryby pouští z ušlechtilých důvodů
 Jsem proti alibismu, že když ty ryby pouštím tak přece potřebuju aspoň tu fotku, když rybu pouštím tak ji pouštím okamžitě pokud si ji nechci/nemůžu ponechat.A zároveň pranýřovat(to se jinak říct nedá) lidi co si vyfotí rybu která doplavala(prostě mírovou rybu ponechanou v souladu s rybářským řádem, zabitou.. ať se to někomu líbí nebo ne(každý máme vkus jiný). Zařekl jsem se že nebudu již nikdy tahat k vodě foták..u vody se loví ryby(kdo chce fotografovat ať nechá háčky doma, lov beze zbraní je taky myslivecká parketa) ..a fotím to co od vody domů přinesu.(když je to pro mne nějaký zajímavý úlovek).

 Rybaření rybám škodí, škodíme jen větší či menší mírou, kamarády rozhodně háčkama ze srandy a pro zábavu nepícháte(pokud ano ..jsou to stále vaši kamarádi?..nejste sadisti a oni masochisti?). A sranda největší, tito morálně vyšší rybáři se domnívají že když ryby pouští, že můžou všecko ..dokonce i se navážet do kolegů, kteří nesdílejí jejich svaté nadšení že rybě je nejlépe zpátky ve vodě. Rybám je ve vodě dobře, tak proč je z té vody tahat že, když už?

Ryba jako objekt lovu nesdílí naše nadšení, je to kořist a vždycky bojuje o život. Malou je lepší pustit (ať doroste) a radši si vzít větší, od toho máme doby hájení, míry .. zvrácenosti typu K70(snaha udělat ze svazovek konkurenci komerčních kaprodromů a zvýšení prodeje bojlíz, pelet atd) to do rybařiny nepatří.
 Trofejní ryba kterých plave v rybníku stovky není trofejní ryba, snažit se převrátit druhovou a věkovou pyramidu rybích populací naruby je jako snažit se , aby voda tekla dokopce.

 Jsem jeden z normálních rybářů které rybaření baví, kteří nějakou tu rybu umí chytit a kterým vlastnoručně ulovená ryba chutná lépe. Rybář co kapra ráno pustí a odpoledne si ho jde koupit do obchodu je přinejmenším podivný. Nechodím k vodě pro maso, chodím k vodě, snažím se ulovit nějakou rybu..a když něco teda ulovím tak se rozhodnu jestli vzít či ne a rozhodně nejsem zklamaný, když ryby mají svůj den a nic nebere.

 Pstruhy nelovím neb je jich málo a nejlepší co pro ně můžu udělat je přestat je lovit úplně-přes deset roků- (vyjímku jsem udělal se dvěma 30cm potočákama přistiženýma na MP potoku(říčka/potůček- Romže, revír Valová 2). Chytám co je běžná osádka revíru a snažím se držet úlovek kapra na 50ti procentech všech ryb, které si ročně ponechám (což kaprů je všude tři prdele a nikde nejsou dřívě běžné druhy ryb typu karas obecný, lín, hrouzek).  Rozhdně si nemyslím že ryby zachrání že je budu pouštět, lovit se musí trošku s rozumem a s mírou včetně toho že když si nechci štiku , candáta ponechat ..tak je ani nechytat.

PS. Pro mne neexistuje na planetě zemi ryba která by byla svatá, pokud ji chytnu, není hájená podmírová a budu si ji chctít ponechat(já i sem tam pouštím mírové ryby(kapry, tlouště) , tak si ji ponechám(Parma pstruh lipan,candát sumec ..svatých ryb pro některé skupiny rybářů je furt široký seznam(asi něco jako je mnoho různých náboženství a každá skupina posílá všecky ostatní do pekla.