Kontakt

Rybaření je fajn zábava i užitečný koníček.

Rybu kterou nesežereš můžeš i pustit, ona stejně nakonec chcípne.

Mírná masařina v mezích zákona neškodí po malých dávkách v jakémkoliv množství.

Všechno co jste chtěli vědět o masařích a báli jste se zeptat, se zde dozvíte.

Na lehko k vodě. Rybářské rychlovky.

Pojem zajít si k vodě většina rybářů spojuje s masivním hmotným zabezpečením výpravy, napakovat auto, naházet tam výbavu jak když se Arnold v Comandu připravoval zachránit svoji dcerku z ostrova teroristů .. tudíž hlavně nezapomenout raketomet, pět kulometů, třicet granátů, dvě bedny munice, člun k vylodění ... té nezbytné bagáže se nasbírá, hlavně aby něco náhodou nechybělo.. A nezapomenout na kolečka/vozíček, aby se ty krámy daly vůbec převézt na místo rybaření, hodinu dvě než se u vody člověk zabydlí, než to zase spakuje.

Oproti tomu existují rybolovné způsoby kdy fakt stačí klofnout do ruky prut, do kapsy nějaký nástrahy metr peán povolenku .. a jít k vodě zkusit štěstí. Mezi tyto šoulačkové styly počítám muškarinu (lehkou muškařinu bez broďáků), lehkou vláčku, na čudle s plavačkou(jeden prut, bič)(když se ví kam jít), sáček třešní na jelce pod splavem, občas provozuji i fídr šoulačku,  když vím že budu mít jen hodinku dvě času.

K čemu jsou takové rychlovky dobré? No třeba k ošahání nového revíru, zkoušení míst, zjištění kde to trošku bere a kde je to hluché, nebo si jen jít vyvětrat hlavu od starostí běžného dne do přírody. Naučíte se takto hledat ryby a občas i dobře zachytat když se trefíte do černého. Při vláčce jsem vypozoroval že je rybník nějak podezdřele obležený .. štika se mi vytřepala, tak jsem si zašel druhý den a štika skončila v igelitce(nevím jestli to byla ta samá, ale je to možný)..no a dva dny nato jsem vyrazil na kapříky(protože jejich hejnko na mělčině nešlo přehlédnout).. a taky že sem dva krásný kapry chytnul. Loňské okouní ráno bylo taky megatrefa na první čistou. Mezi takové rybářské rychlovky počítám i letošní jarní tlouště (které bych nenachytal, kdybych den předtím při podobné rychlovce nenašel kde zrovna jsou a berou,takže jsem mohl jít druhý den na jistotu). Dá se natrefit na termín, kdy zrovna nasypali, povšimnout si kdo kde se ochomejtá kolem revíru. Mít oči otevřené a ne jen tupě nahodit krmítko, po hodině bez potahu prohlásit "tady je to mrtvé,nic nebere,sem už nikdy nepůjdu". Ony rybářské příležitosti jsou občas velice pomíjivá záležitost. Duháci se vyrubou než bys řekl švec a ani u těch násadáků to není navěky (berou dokud nejsou vytahaní z vody-což trvá týden dva nebo maximálně tři, pak už můžete maximálně paběrkovat).

Rychlometody přibaluji i do vercajku na bobkařinu, moc velká zátěž to není a když projede hejnko lovících okounů nebo štika do zakrmeného, tak štěstí přeje připraveným. Při prolézání řeky s vláčkou jsem si všimnul velkého hejna hezkých ostroretek, všimnul jsem si jich i další rok, takže k myšlence zajít si zafídrovat nebylo daleko.. fakt že jo, byli při chuti.

Při téhle minimalistické výbavě si člověk uvědomí co je opravdu nezbytně nutné a bez čeho se dá naopak velice dobře obejít. Zapomenutí krabičky s bročky , pár háčky a kousek návazce  bývá fatální (což se zjistí ihned po utržení jediného háčku nebo posledního twistra) :) Nebo přijít k vodě a zjistit že kukuřice na háček zůstala doma a červíka z pod kamene ne a ne vyšťourat, ani larvu chrostíka. A když vidíte rybáře jak to z vody tahá jak na běžícím páse, kolikrát není na první ani druhý pohled vidět co opravdu za jeho úspěchem stojí, protože když to pak zkusíte "stejně jako on".. a vystřízlivění ono to není zase tak jednoduchý jak by se zdálo.

Co platilo jeden den, už druhý platit nemusí, místa/počasí se mění , ryby se  stěhují ale zážitky zůstávají. Rybaření je cesta bez zbytečných otázek jaká technika je nejlepší a jaká ryba je nejlepší, jestli si vážit toho co mám na háčku nebo holuba na střeše.

 PS. Výzva. Chraňte dravé ryby, je jich v našich revírech málo. Chytejte je sportovně jako lidí, ne jako v pravěku na živé mrtvé rybičky s desetiminutovým čekáním na zásek. Čím víc dravých ryb chytíte  a pustíte, tím víc je budete chránit. Chovejte se u vody jako lidé, ne jako hejno prasat. Chraňte dravé ryby tím že je budete fotografovat v době hájení, pstruha candáta potěšíte dvojnásob. Foťte i podměrečné dravčíky aby sme všichni viděli jak vypadá třiceticentimetrová štička. Děkuji zachraňte velryby a delfíny skákavé tím že si alespoň jednoho kapra donesete domů.
Mír světu halejujah. Aláh Akbar, kapr s tebou.

Průměrná známka: 2,45

Komentář ke článku (7)