Kontakt

Rybaření je fajn zábava i užitečný koníček.

Rybu kterou nesežereš můžeš i pustit, ona stejně nakonec chcípne.

Mírná masařina v mezích zákona neškodí po malých dávkách v jakémkoliv množství.

Všechno co jste chtěli vědět o masařích a báli jste se zeptat, se zde dozvíte.

Zaostřeno na zimního tlouště.





Je podzim až by člověk řekl že je fakt zima, tož na kapry nepůjdu, na plotice se mi nechce zmrzat,okouni mi v chladné vodě nestíhají dobírat moje rychle tažené nástrahy .... tož vyrazím na tlouště (ty chytat umím, a když něco umím chytat tak proč to nevyužít).

Vybral sem si část řeky kde vím, že se tlouštáci vyskytují a už sem jich tu hezkou řádku nakosil (prostě jdu a když najdu kde berou tak jich z tama pár vydloubnu). První zvolenou nástrahou byl malý twistřík kopýtkovitého tvaru( štíhloučký světlezelený Fishhunter 6cm na 4gramové hlavičce). Prohledávání hlubin skončilo u břehu zábleskem rybího těla, přepáleným zásekem a upálenou cca 40cm rybou s pírsingem). Tož sem hrábnul do krabice s nástrahama a vyhrábnul letité oškubané potrhané žluté  kopýtko na hlavičce, ryby nějakou aktivitu projevily a tudíž si nebudou vybírat na co je chytím, budou žrát to co jim tam hodím.

Správnost náhodného výběru nástrahy se projevila po cca deseti minutách několikanásobným dloubancem do špičky prutu a následné ztěžknutí sem proměnil v prvního 30cm dlouhého tlouště. Po patnácti minutách jsem objevil hejnko metr od břehu a 15 metrů po proudu, pomalu vedené kopýtko proti proudu doprovázel tloušták až pod nohy kde poctivým dobráním dokončil sérii dlubanců , na břehu se po krátkém zdolávání zatřepal slušný čtiřicátník. Několik hodů a drb, šestatřicítka doplnila trojici šupináčů. Pak mi již jen jeden slušný tloušť upadnul a vícero záběrů se nekonalo(nebo sem si jich nevšimnul).

Podle statistiky ČRS prý ulovených tlouštů neustále ubývá, což se vůbec nedivím protože je taktéž už dlouhou dobu nelovím (radši si chytnu kapra) a tlouště ctím jako jednu z mála "sportovních druhů ryb"- na jídlo je beru jen rekreačně a tam kde se vzít musí(na pstruhovce). Když už nic jiného nebere tož je aji tloušť dobrý (pokud je z čisté vody).

Recept: klasika očistit, nasolit, posypat kořením, nechat hodinku odležet, šup s nima do tepla(20 minut).. no a procvičit si vybíraní mezisvalovýchkostiček (s počítáním sem skončil na čísle 114 kostí-ypsilonky,Íčka,žebra). Tímto odpovídám na letitou otázku: "Dá se tloušť sežrat? " : "Ano dá,od podzimu do jara je trošku lepší. Naštestí není nutné každého sežrat a tloušť se může i pustit-když se nikdo nedívá tak i na pstruhovce může z ruky upadnout zpátky do vody".

PS. Zub času relativity vnímání: Jó kdysi když sem chytl tlouštáka přes pětatřicet,to už pro mě byla ryba jako hrom, čtiřicítka fakt velkej a pětačtiřicítka z říše snů. Dneska třicítky nepočítám,pětatřicítky si tak matně pamatuju,čtiřicítku budiž hezkej,pětačtiřicítka jó taky pěknej, k padesátce= taky fakt pěknej ..a přes pade ne a ne žádnýho , asi tlouštáci hromadně umírají těsně po padesátce před důchodem :)

Průměrná známka: 3,63

Komentář ke článku (0)