Kontakt

Rybaření je fajn zábava i užitečný koníček.

Rybu kterou nesežereš můžeš i pustit, ona stejně nakonec chcípne.

Mírná masařina v mezích zákona neškodí po malých dávkách v jakémkoliv množství.

Všechno co jste chtěli vědět o masařích a báli jste se zeptat, se zde dozvíte.

Jak jsem potkal candáty







Sezóna 2007 probíhala vcelku klasickým tempem, již několikátý rok jsem se naučil lovit na přehradě kapry v blízkosti břehů na splávek i volný vlasec( jarní plotice, pak kapři cejni a blížil se konec srpna (čas okounů).

 Pěkný slunečný den probíhal vcelku v poklidu, ryby mi nenajeli a jediný záběr mi přes setměním téměř kapr ukradnul prut z vidliček ( nic se nedělo, na vteřinku jsem přestal dávat pozor a už vrčela brzda). Ze záběru se vyklubal krásně stavěný kapr šupináč 48cm, zapsat, šup s ním do vezírku a dál již žádný záběr nepřišel. Smráknulo se tak jsem začal balit, že pojedu domů. Na hladině ani vlnka, začínali prosvítat hvězdičky a vyšel měsíc. Přes den jsem zkoušel i dravce na vláčku a rozbalený prut s Shad¨Rapem 5cm byl stále opřený o keře. Mrknutí na zbalené věci a poslední prut mi vnuklo myšlenku .. že bych to ještě prohodil ?
 Od myšlenky nebylo daleko k činu, vzal jsem prut, podběrák a popošel kousek vedle na hlubší vodu kde se lomí mělčina. Nához první druhý třetí  nazdařbůh když v tu cca desátý nához přišlo drbnutí do špičky, zásek seděl, něco na konci vlasce uváznulo. Odpor nic moc, spíš takový pasivní, říkám si že by okounek nebo malá štička?

 Konec vlasce se klidně blížil , když v tom metr od břehu se dosud pasivní ryba projevila mocným šplouchnutím .. dva tři krátké výpady a v podběráku se zmítala velká ryba (opravdu nádherný candát 62cm, můj první candát na noční přívlač (několik candátů jsem již předtím ulovil ..45cm na hauzer.peříčko, na rybku a malé candátky na přívlač před snad patnácti roky)) ale tahle dvoukilová statná ryba mne opravdu uchvátila. Bylo odchytáno.

Následujících několik výprav na noční přívlač bylo neskutečných .. do konce října jsem chytil tolik candátů co dosud nikdy jindy, k vodě jsem vyrážel až když byla tma ..nebylo kam spěchat a trpělivé prohledávání hlubin přehrady neslo ovoce.. Nikdy nezapomenu na to zvláštní drcnutí do nástrahy a zapružení a kopanec po záseku(což častěji zaseknutý pařez neudělá). Vcelku hodně candátů mi upadnulo u břehu nebo chvíli po záseku, menší kolem 45ti cm jsem nechával i vytřepat u břehu ve vodě ať na ně nemusím sahat. Přišel-li záběr, věděl jsem že další na sebe nenechá dlouho čekat. Drc= candát 68cm, vylovit klepnout, pět minut a druhý záběr ve stejném místě = candát 72cm, naprostá nádhera, odchytáno zabalit a domů. Jeden z candátů co mi na woblera skočil daleko od břehu byl evidentně z jiné váhové kategorie- dohaduju že se jednalo o 4-5ti kilový kousek (80cm jistě), tento se mi však vysmekl z háčku( trojháček byl vypáčený ohnutý). Ten podzim jsem ulovil 13 krásných candátů 47-68,69,72cm + dokonce mého prvního sumce(sumec mi zabral hnedka poté co jsem vlastní chybou přišel o +-60 cm candáta u břehu, né dost pevný úchop za hlavou, candát se mrsknul a byl pryč.

 Lov candátů pro zábavu a jeho následky: velmi často se setkávám s lovci candátů co se chlubí že jich chytli dvacet třicet .. a po otázce na co a jak velkých odpovídají ..no na rybku a míru měl jenom jeden. Candát je vcelku citlivá ryba na zacházení, přestože odplave tak často následně uhyne.. z několika důvodů.. Pokud candáta rychle vytáhnete z velké hloubky(nafoukne se a nebude se moci ponořit) nezáleží jestli chytáte v hloubce na rybku nebo na vláčenou .. i při slušném zacházení bude CaR rybolov candáta 5-35procent úmrtnost puštených ryb(čím humpoláčtější lovec- tím víc jich bude ráno plavat na hladině břichem vzhůru).  Tož když narazíte na hejnko candátího dorostu .. popojděte o kus dál nebo změňte nástrahu na větší.

Lov candátů pro maso a jeho následky: fenomén hojnosti a nedostatku candátů na přehradách bych viděl cca takhle(cca čtiř-pětileté cykly). Kdo candáty umí najít a lovit je úspěšně loví každý rok v opovídajícícm množství .. rozhodně vám potvrdí že candátů je a bylo dost. Pro spoustu, opravdu spoustu rybářů je candát vysloveně záhadná ryba .. sem tam se poštestí vylovit candáta v době tření na vytahované krmítko, na foukačku ..
 paradoxně by se dalo říci že foukaná kukuřice s krmítkem je velmi účinnou nástrahou na velkého candáta(dané tím že na krmítko a foukačku loví velmi mnoho rybářů a prostě některým se zadaří výhra ve sportce). Úporná snaha chytnout candáta ať to stojí co to stojí podkopává jejich stavy, čím častěji se pole oře, tím menší brambory narostou.

Candátí perioda:  Jsou roky kdy uloví candáta každé pako(i já), dorostla početná generace 45-50-58-i 70cm kousků z předchozích let kdy bylo candátů málo, nebylo efektivní vysedávat celé večery nad mlčícími pípáky, lidé dali candátům chvíli pokoj a ti měli klid dorůst.
 V roce kdy se většina velkých candátů odchytne na udice se taktéž to jaro vytřelo mnoho dospělých candátů+ i zbudou z prořídlých řad veteráni(budoucí kapitální ryby které mají šanci dosáhnout 80-90 i více centimetrů(dejme tomu jedna ryba ze sta).  Candátů se loví hodně a co záběr to pěkný kousek(čili slušní rybáři chytnou jednoho, druhého, balí a jedou domů a pokud jim čas dovolí výpravu zopakují, candátů ubývá ubývá, počasí se taktéž zhoršuje, podmínky se mění a hustota candátů poklesne do bodu kdy již je efektivnější nahodit opět na kapříka. Následující sezónu rybáři namlsaní předchozím úspěšným rokem opakují pokusy ..rybička na dno a jedem .. sem tam některého zbývajícího candáta uloví, ale není to žádná sláva + pomlátí se zbytečně 35-40cm kousky které mohly dorůst do míry, Třetím rokem již dospělých candátů je velmi málo, potěr z předchozího úspěšného výtěru teprve nabírá síly(má dva -tři roky), pocit rybáře jest že úplně candáti zmizeli.  Čtvrtým rokem doroste první vlna lovné míry(obvykle nepovšimnuta rybářskou veřejností) a pátým rokem dorostou 50-60-70cm a nastává opět koloběh sklizně a cyklus může začít znova. Pokud by nebyla převažující technika lovu zažíračka candátů na rybičku, což odskáče dorost, bylo by candátů dost pro všechny .. ovšem sobecký zájem zvítězí vždy nad anonymním pocitem odpovědnosti co svým jednáním způsobíme.