Kontakt

Rybaření je fajn zábava i užitečný koníček.

Rybu kterou nesežereš můžeš i pustit, ona stejně nakonec chcípne.

Mírná masařina v mezích zákona neškodí po malých dávkách v jakémkoliv množství.

Všechno co jste chtěli vědět o masařích a báli jste se zeptat, se zde dozvíte.

rok štiky- 2008

V roce 2008 to zpočátku vypadalo na obvyklý průběh sezóny ..stihl jsem jarní březno-dubnové plotice, neprospal květnové kapříky a náběh do dravcové sezóny s poklidným startem (zero jak vyšitý na zahájení , všude lidí jak na mši) jsem pokračoval v dobře započatém kosení kapříků násadáků. 

 Z dravců se povedla v půlce července pěkná štička 55cm na malém rybníčku, kde jsem předtím lapnul dvoukilového šupináče a pěkného úhoře. Sedím si v poklidku nad nahozenými splávky u přítoku, vcelku mají ryby stávku, jediné dva záběry které sem dostal v mělčiny kde angličák téměř ležel sem proseknul kapra - záběr-vlna-přepálený zásek a tradá o háček méně.
 Jak si tak pokukuju po okolí, najednou několik metrů přede mnou vyskočila malá plotička z vody. Jelikož kukuřicožravé ryby měli svůj den, stáhl jsem pruty, převázal lanko a na něj dvoudílný sedmicentimetrový Jointed. Vějířovité prohazovaní netrvalo dlouho, při nahození podél břehu se v mělké vodě objevil typický záblesk, vlna za nástrahou a bliknutí tlamy dravce, půlvteřinku vydržet s nervama nezaseknout a lehké zatáhnutí potvrdilo háčky v tlamě predátora, šplouhanec a chvíle zdolávání a již se v trávě zmítala první slušnější štika. Na dravce jsem pak trochu pozapoměl a věnoval se kaprům cejnům v podstatě celé léto. První mírovou slečnu štiku z přehrady jsem vylákal začátkem srpna na 9cm popera(první opravdu dobře dobraný záběr a vydařený zásek při ranním propátrávání mělčiny). Předchozí záběry na popera skončili jen vlnou nebo výskokem štičky do vzduchu.

 Následovalo vydolování štičky 53cm z řeky Moravy v Olomouci (předcházeno bolenem).

 Další v pořadí byl výlet k tovačovu, kde jsem před dvěma lety při náhodné procházce ztratil štiku(na naprosto neznámé vodě jsem chvíli zkoušel na rohlík a pak hauzerovo peříčko které mi klofla mírová štika a i bez lanka jsem ji téměř vytáhnul- byla totiž zaseknutá jen z a krajíček a při třetím pokusu ji chytit za hlavou se vytřepala). Při příjezdu na místo bylo sice trochu více vody než minule ale tišinka byla furt tišinkou. Na zánovní wobler 9cm long casting s jemným světlejším dekorem mi u druhé strany řeky zanedlouho zabral slušný tloušť 36cm(pátý nához), pak již následoval jen menší tlouštík a několik nesmělýc drbanců na konci proudu. Trpělivě jsem prohazoval řeku křížem krážem když po cca hodince a půl lovu mi 2 metry pod nohama po wobleru z hloubky vyjela solidní štika a klofla jej na první pokus jako malinu. Zásek jsem nepřepálil a štika se zmítala na konci vlasce.  Po krátkém boji nyní již se silnější výbavou než minule(minule jsem měl jen 0,18mm na jemnou rybařinu) se štika nechala ochotně navést do síťky podběráku(který jsem tentokrát nezapoměl doma). Krásně stavěná vypasená 57mička.

 Září vykouzlilo hezké barvy na stromech a následných několik výletů po olomouckých štěrkopískovištích přineslo další tři kousky do sbírky , Horce se skrývala pohublá 55tka(čtiřikrát atak na nástrahu než ji trefila pořádně), Poděbrady při první hodinové návštěvě vydaly 56tku(z metrové mezery mezi chaluhami, pronásledovala wobler jako pes a pátý pokus při zastavení nástrahy vyrazila a zásek seděl). Další výprava byla již za chladnějšího počasí opět na Poděbrady z jiného konce, první hopsla malá štička kolem 40ti, pak mi to pod nohama netrefila větší štika, zastavil jsem se a po desetiminutovém prohledávání okoli mi ta nedobraná štika hopsla 15-20 metrů od břehu, zásek seděl a krásná 59tka byla na břehu. Vedle líčící rybář zkoušel koupat rybku a podělil se o informaci že ten rok na poděbradech dorostlo opravdu hodně štik, že měl sice záběr ale zatáhnuté do trav a nezasekl ji.

 Na přehradě jsem vyžehlil při chytání okounů krásnou dva a šedesátku(skočila po twisterovi tak aktivně že byla chycená zvenku za bradu, další tři štičí záběry dva jen cinknul vlasec po ztěžknutí návnady a jedna štika kolem šedesáti se nechala přitáhnout z hloubky až ke břehu kde začlo typické aligátoří rotování kolem osy a lup, sežraný twister si štika odnesla. O týden později jsem při příchodu na místo prohodil vody otestovaným milým Husky Jerkem 12cm HS a první ztěžknutí vlasce nebyla vázka ale opět štika přes šedesát. Další štiku jsem klofnul na malém rybníčku na Tail dancera 7cm(krásný útok v čisté vodě na předpokládaném místě výskytu dravce) a na podobném rybníčku jsem při noční přívlači místo toužebně očkávaného candáta z vody vylovil opět štiku na jointeda 9cm( který následně zůstal viset na snad jediném pařezu v celém rybníku- tomu se říká smůla na Ntou :). Ten rok sem při sumářování napočítal 11štik, téměř podobně dravců jako předchozí kdy bralo hodně candátů(ovšem candáti byli i ke 3 kilogramům, narozdíl od kilo až kilo a půl štikám).
 

Rady na závěr ohledně lovu štik?

Pro neznalé lovu štik , prosím ignorujte zde uvedené nástrahy,, neboť správná je ta nástraha která je předhozena lovícmu dravci před nos, když půjdu a budu vědět kde lovívá štika tak ji dostanu na cokoliv co bude navázaný na lanku, a když ne napoprvé tak napodruhé ,...no a živá rybka to jistí. Važte si každé štiky a chovejte se k dorostu slušně, aby jste si přehnanou aktivitou nepošlapali vlastní záhonek. Žádná štika nevydrží navěky zacházení, když ji dvacet rybářů třikrát denně vytáhnou, pomazlí na štěrku, vyrvou trojháky a hodí zpátky do vody. Štiku nevychováte, štika je blbá ryba, nevytrénujete ji aby se teda začla vyhýbat rybářským nástrahám. Všecky velké štiky co kdy ulovíte měli prostě dosud štestí, že se nepotkali s rybářem ve vhodný čas a na vhodném místě.. a pokud urvou vlasec, následně někde pojdou se sešitou tlamou/jícnem (štika slupne nástrahu i s 30-40cm lankem- za minutku).

Štika=Lanko!

 Pokud lovíte na vodách, kde lze s vysokou pravděpodobností čekat záběr štiky na víceháčkovou nástrahu(wobler,rotačka s trojhákem) = lanko, kewlarový šnůrečky jsou absolutně o ničem(ověřeno- tři náhozy- tři nástrahy v štičí tlamě). Wolframové lanko když je opotřebované(zkroucené, poškrábnuté .. prdne jako nit, zavčas vyměnit a vyhodit.

Poškozenou mírovou rybu do vody nevracejte, pokud lovíte na živou rybku tak především pokud si hodláte ulovenou štiku ponechat (pro štiku to není žádná sranda), čili držet se zásady jednoháček+lanko,  případně lanko + více háčků a okamžitý zásek... sílu vlasce volte né pro super zdolávání(aby jste si teda pohráli když už štika zabere), ale aby jste zaseknutou štiku vytáhli a zbavili háčků. Stává se, že štice přervete zásekem žaberní oblouk(přežije to), zaseknete ji za oko(štika umí lovit i bez oka) a další nepřijemnosti. Ukousnutý twister na jednoháčku štice nepřekáží při lovu a obvykle si ho brzo vyklepe ... taky není nic jednoduššího než dát lanko, novou nástrahu a zkusit si štiku s twistrem ulovit. Když loví tak máte velkou šanci na další záběr a vytáhnete ji i s předchozí nástrahou.

Průměrná známka: 3,75