Masař, masaj. svazomasaj :bájné postavy rybářových nočních můr?
Často omýlaný pojem, až bych řekl že omletý.
Subjektivní definice zahrnuje lovce potočáků, zahrnuje rybáře který si ponechá jakoukoliv rybu(předpokádám že mírovou zapsanou). Buď jste poušteč nebo masaj. Zvláštní podskupina pouštečů si "sem tam nějakou tu rybu ponechá ..především kapříka do maximálně 55cm.. nebo od do 45-60cm, nebo nikdy ne nad 65cm...a to jen 2-5ročně , to přece není žádná masařina.
Ohledně jejich existence se vedou a budou vést spory, kolik lidí tolik definic masaře. Čistokrevný a pravý masař, co na háčku to do sáčku ve své absurdní definici nelze v praxi splnit .. přece jenom rybáři si obvykle nějak vybírají co si chcou nechat a co jim nestojí za námahu škrabat čistit, podstoupit riziko ponechání podmírových ryb.
Každý o něm mluví, ale vlastně ho nikdo nikde nepotkal, nevyfotil, nezadržel a nevycpal do muzea, aby jsme mu mohli pohlédnout do tváře. A přitom jsou mezi námi. Je to nadávka, projev uznání, projev závisti,označení úspěšného rybáře?
Afričana by ani nenapadlo jakoukoliv rybičku pustit, loví aby přežil.
S touto problematikou se vyskytuje souběžně několik zásadních otázek, paradigmatů a stereotypních vzoců myšlení a chování:
a) přepočítávání ceny ulovených ryb na cenu povolenky (v tomhle mám jasno .. sportovní rybaření se nevyplatí, ani uživit se jím nedá)
b) často zmiňovaný limit 2555 kg ročně (projev znalosti násobení 365 dní v roce povoleným 7mi kilogramovým limitem
c) motivace jít k vodě pro maso Vs jít do obchodu pro maso Vs jít do řeznictví pro maso
Svazomasaj je mě pojem nějak unikající- to se zeptejte v případě zájmu o vysvětlení pána Mr Mrkose .
Proběhli nějaké ankety názoru veřejnosti.
http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=631681 http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=644832
http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=617052
no a všeobsahující inspirační paletu názorů snů a doměnek viz http://www.mrk.cz/search.php3?kde=otazky&kw=masa%F8
No každopádně jest to téměř nesmrtelné téma k diskutování ..a z toho důvodu zde diskuze nebude (polovina diskuzí na rybářských virtuálních hospodách sklouzne k věčnému tématu nechat/pustit.
Doplňuji Atributy masaře dle Carpeatera (c):
1) má mrazák, ti nejhorší pak mražák
2) používá srkačku, nebo těžký olovo, o který se ryba sama zasekne (obdoba kapří závěsky od Carpsystemu)
3) nepoužívá boilies (to používají prodejci velkých kaprů do soukromáků)
4) masař bere kapry
5) masař žere kapry
6) masař nefotí, nepoužívá klinik a nemá podložku
7) masařovy háčky nejsou malé a drahé
8) masař je dědek
Vyjádření účastníků ankety co/kdo to teda je ten masaj(jakého by jsme si teda přáli):
- Strnda - ® - Sice sem zadneho masare nevidel,ale pro me je masar ten co bere velke ryby "kapry" 70cm a vic.
Pro me za me at si bere ryb kolik chce,ale radsi ty mensi... - airfish - ® Pro CHaPa je masař ten, kdo zabije byť jen jedinou rybku za rok. Pro toho, kdo si vezme dvacet ryb je masař s osmdesáti rybama. Kdo jich má osmdesát, tak považuje za masaře toho co jich má stopadesát. No a ten co jich má stopadesát, tak nahradí slovo masař slovem konkurence.
- kakr - ® Žádní masaři neexistují.
Jsou rybáři, kteří si přisvojí i 300kg + ryb ročně. To jsou ti úspěšní.
Zbytek, který nedosahuje jejich kvalit je hanlivě nazývá masaři. To jsou ti neúspěšní...
- Zdendahat - ® Je to jednoduchý, masař je ten, co loví ryby jen pro maso :-) (Ryby se kvůli kožešině ani šupinám neloví ,to by si zasloužilo nový pojem FotoMasař- který loví ryby jen kvůli fotce)