Kontakt

Rybaření je fajn zábava i užitečný koníček.

Rybu kterou nesežereš můžeš i pustit, ona stejně nakonec chcípne.

Mírná masařina v mezích zákona neškodí po malých dávkách v jakémkoliv množství.

Všechno co jste chtěli vědět o masařích a báli jste se zeptat, se zde dozvíte.

Jelec proudník, lipan MP vod. MikroMasařinaVPraxi




Když jsem poprvé chytnul tuto drobnou rybku, mylně jsem ji považoval za malou podoustev či ostroretku.. a de fakto úplně prvního nerozpoznaného proudníka jsem náhodně ulovil na pstruhové vodě na plavanou na maliny (jednalo se o kapitálního cca 30cm proudníka). Splést se dá snad možná s ouklejí nebo tlouštěm či ploticí (lze zařadit do řádu "Bělic").

 V rybářské literatuře se uvádí, že je vhodný jen jako odolná nástražní rybka při lovu dravců, což pokud budu mít přepravní kapacity na převoz možná časem průbnu v praxi.

Proudníky se mi více méně dařilo ulovit jen sporadicky a tudíž sem se nijak nezabýval možnostmi jejich kulinářského zpracování (dle hesla malá ryba taky ryba,pokud jich je dost). Kdysi za dávných časů měl i proudník lovnou míru 15 cm a dobu hájení 16.3-15.6, případně byl hájen všeobecným jarním zákazem rybolovu na tekoucích MP revírech.

Záběry na feeder jsou od této malé rybičky opravdu brutální ohejbáky při kterých tuhne krev v žilách, zkoušel jsem několik červíků i zrnko kukuřice a teprve po značném laborování s velikostí sousta a umístění háčku se mi jakž takž dařilo proměňovat ohejbáky v rybky na břehu(cca 20-27cm). Určitě si s proudníky lze dostatečně zadovádět při fídrování, při lovu na plavanou či na umělou mušku, pokud se trochu přikrmí je to rybářsky vděčná rybka na jejíž záběr se nečeká dlouho.

Tahle drobná rybička se živí především hmyzem a jelikož to není žádný lenoch a drží se i v proudech, má docela pevnou konzistentní svalovinu a jemné kostičky... z praktického hlediska to znamená, že očištěné rybky prostě lze šupnout na pánev a kromě žeber slupnout bez vybírání mezisvalových kostiček. V tomto ohledu jemných kostiček se podobá velmi plotici. Vykoštěním příčnými řezy 3-5 mm od sebe nic nepokazíte.

Taktéž je možno rybky upravit na pečenáče či zavináče atd. Velikostně jsou něco mezi ouklejí a malým tlouštěm a pokud se daří, lze jich nachytat kilogram či dva (jak je kdo šikovný a podle místních podmínek).Stala se mojí neoblíbenější rybou lovenou na muškařák- zobe mušky ráda a moc si nevybírá.

Průměrná známka: 2,50

Komentář ke článku (0)