Kontakt

Rybaření je fajn zábava i užitečný koníček.

Rybu kterou nesežereš můžeš i pustit, ona stejně nakonec chcípne.

Mírná masařina v mezích zákona neškodí po malých dávkách v jakémkoliv množství.

Všechno co jste chtěli vědět o masařích a báli jste se zeptat, se zde dozvíte.

Oko života a smrti.

Podle nosa poznáš kosa.. se říkává  v jistém přísloví.

V rybařině tomu není jinak a vzhledem k rozmáhajícímu se fenoménu rybářského focení se lze kochat megabajty rybářských úspěchů momentek od vody a dalšími zajímavostmi života obyčejných smrtelníků.

Proč vlastně píšu tenhle pidiliterární výtvor? Jsou jistí rybáři co rádi lžou, ať již vědomě, nebo nevědomě nebo prostě neví jestli rybu pustili nebo nepustili, hlavně že si ji vyfotili  na památku.Ryba která ještě dýchá má vrozený reflex udržovat oči kolmo k hladině, takže pokud živou rybu položíte na zem/podložku nebo nakloníte, vyklopí oči(říká se tomu oční reflex). U kaprovitých ryb je to velmi snadno pozorovatelné, štika tím očkem jen trochu zamhouří, okoun candát taktéž a dokonce i potočák s tím nemá problém. Takže je tento jev výborný pro diagnostiku fotky ryba puštěna a ryba doplavala. Abych v tomto vědeckém bádání byl přesný, lze tento úkaz využít i při praktické činnosti, když rybu úmyslně zabíjíte pro zjištění okamžiku, že proces zabíjení byl úspěšný a již není třeba dále tlouci rybu klackem kamenem či ji rdousit atd. Vycentrované očko=rybka je v bezvědomí.

Na prvním obrázku je horní řádek foto oka ryb které to již mají za sebou .. pro ilustraci a objektivitu jsem použil i pár svých fotek(zprava,kapr kapr,ostroretka) u nihž jsem si jist, že focená ryba již nebyla schopna obživnout a pár fotek ryb u kterých zase vím, že byly v okamžiku focení čilé a mrštné(-Spodní řádek - okoun tloušť štika pstruh perlín). Druhý obrázek je fotka okounů z mého posledního lovu (ten prostřední ještě dýchá,okouní kolega vlevo i vpravo byl klepnut kvalitně).

Proto než začnete někoho pranýřovat, že ostroretka focená na ledu trpí omrzlinami, že pod kaprem není vlhká podložka, candát že se fotí ve vodě atp, juknete rybě na očko a bude více jasno jestli ryba trpěla nebo ne. Případně se můžete pod fousy pousmát nad komentářem pod fotkou "plave zpět" a popřát Keč End rilejs týpkovi dobrou chuť.

Průměrná známka: 1,92

Komentář ke článku (84)