Kontakt

Rybaření je fajn zábava i užitečný koníček.

Rybu kterou nesežereš můžeš i pustit, ona stejně nakonec chcípne.

Mírná masařina v mezích zákona neškodí po malých dávkách v jakémkoliv množství.

Všechno co jste chtěli vědět o masařích a báli jste se zeptat, se zde dozvíte.

Očko na háček: Součástky prutu v detailu.

Již na svém prvním prutu Tokoz 1,6m dvoudílný plnolaminát s vynikajícím systémem úchytky na naviják (dva volně posuvné "cosi jako kroužky") jsem měl výbornou vychytávku zvanou "úchytné očko pro háček" o které píšu tudlencten článek.

 Úchytná očka na háček chybějí často na prutech Match, na Feederu, na Bolonézce plavačkové, absentuje na sumčáku ,často na kapřáckých teleskopech i biči. Doména hlavního výskytu očka na háček je rybářských prutech určených pro aktivní způsoby rybolovu - přívlač a muškařákování. Proč tomu tak jest a proč to není jinak? Z principu skládání dvoudílných prutů ( vyčteno z knihy Encyklopedie Rybáře- Mechanika rybářského vybavení III díl) je na vícedílných skládacích prutech (tří a víc dílů) očko k zavěšení nástrahy/háčku jaksi nepoužitelné díky tomu že poskládaný prut neudrží napnutý vlasec a tudíž se háček z očka vyhákne samovolně a použít by se dal třeba jen na dočasné zaháknutí na smontovaném prutu(což se využívá u muškařáků).

 Proč vůbec bylo očko na háček vynalezeno? Od dob korkových a jiných měkkých površích rukojetí rybářských prutů se zapichoval háček do rukojeti která tímto trpěla, Taktéž se dal háček zavěsit za patku některého z očka pro vedení vlasce(kteréžto první očko je vcelku vzdáleno od navijáku a tudíž mimo pohodlný dosah rybáře) při přecházení z místa na místo ve snaze zabránit nekontrolovatelnému bimbání nástrahy a hrozícímu zamotání do křoví/špičky apod.  Pokud výrobce na Váš prut opomenul nainstalovat závěsné očko a cítíte se tímto být hendikepovanými rybáři , v závěru tohoto článku se dozvíme jak tento nedostatek snadno napravíme.

 Rozdělení rybářů na aktivní a pasivní typy, lze tedy dle určit podle přítomnosti závěsného očka na prutech. Pasivní rybář (sumcaři kapraři fídraři...) loví na pruty bez závěsných oček a aktivní rybáři loví na přívlačáky a mušáky. Mrknu na prut rybáře kolegy a hnedka vím, kam si ho mám zaškatulkovat. Aktivním kaprařem se můžete stát, pokud jdete na kapry s aktivním prutem (na přívlačáky lze lovit i kapry třeba s aktivním krmítkem či waglerem) a zároveň se "nálepky pasivního rybáře" bohužel nelze zbavit zavěšením twistra či woblera na pasivní feedrový prut, leda že by jste si zaktivovaly vláčecí feeder prut dodatečným vybavením závěsného očka.

 Jak si vyrobit či opravit závěsné očko na háček?
Vezmeme silnější kancelářskou sponku nebo silnější pevnější ohýbatelný drátek(0,6-1,3 mm), ohneme si oblouček a pak vyhneme dvě nožičky na obě strany půlkulatého obloučku, zašmikneme na cca 1,3-1,7cm patky a kladívkem na kovadlince trochu rozklepeme konce jakoby doplacata. Přiložíme na pečlivě vybraném místě prutu(na spodní stranu stejně jako je uchycený naviják a kam směřují i očka) , přilípneme trochou lepidla a obě strany zajistíme mnohonásobným omotáním nití pečlivě ovin vedle ovinu a niť zalakujeme. No a již se můžeme těšit z vymožeností které nám tato drobnost umožňuje. Tvar očka může být půlkružnice,trojúhelník hlavně ne čtverec nebo jiný nevkusný a nepraktický patvar.

 Mnoho zdaru všem aktivním rybářům vybavených závěsným očkem  a shovívavost i toleranci vůči pasivním kolegům :-).
  PS. Co nepustíš : to musíš klepnout, bohužel nejde to jinak.

 

Průměrná známka: 1,80

Anketa:Závěsné očko na prutech je:
A) super věc 85%
B) zbytečnost 15%
C) Někdy tak a jindy jinak, nevím si rady. 0%
Hlasovalo 13 čtenářů.