Kontakt

Rybaření je fajn zábava i užitečný koníček.

Rybu kterou nesežereš můžeš i pustit, ona stejně nakonec chcípne.

Mírná masařina v mezích zákona neškodí po malých dávkách v jakémkoliv množství.

Všechno co jste chtěli vědět o masařích a báli jste se zeptat, se zde dozvíte.

Cílený lov chráněných ryb, nový národní sport?

Častokrát čtu jak je rybářský řád zastaralý a nemoderní a zakazuje rybářům jejich nejoblíbenější kratochvíle, bez nichž není možné plnohodnotně trávit čas u vody(nonstop,táboření,bivak že není stan(ačkoliv je)atd). Cílem kritiky jsou takzvané BP.

Je třeba si ale uvědomit, že BP tu nejsou pro rybáře, ale pro ryby a pro ochranu ryb a překračování vytyčených pravidel vede k poškozování ryb. Ono kolikrát lidé ani neumí číst a pak se diví(nadávají) když RS(rybářská stráž) odchází s jejich povolenkou v kapse.

 Jak se umí skloubit podložka s pravidly? Například kaprař má nepovinnou podložku, kyblík s vodou na polévání atd.. a přitom neví, že v okamžiku zjištění že ulovil chráněnou rybu( kapr přes 70cm včetně) se má ihned po změření vrátit šetrně zpět do revíru kde byl uloven- na revírech s vydupaným platným "K60-70 doporučením". Naráží se zde totiž do mantinelů "zbytečná manipulace s hájenou rybou". Slovo ihned vrátit do revíru neznamená sakování na ráno, neznamená to pětiminutové focení a tajtrlíkování se samospouštěmi atd, on se kapr mrskne a gřáp sebou na v lepším případě šutry- kaprař je v pohodě to zakápne klinikem a nic se nestalo, pupík přece odplaval.

Co je zajímavější,  že i proslulý dravco-svazopouštěč neví, že chodí cíleně s partou na celoročně hájeného živočicha z červeného seznamu ohrožených druhů- mramorovaného mníka jednovousého, a dokonce v nevědomosti argumentuje, že jej mírového bez problému zapíše a klepne - vždyť byla kdysi kdysi vyjímka a ta určitě platí dodnes a všude v celém MRS. Větičku ohledně které druhy ryb jsou celoročně chráněné jaksi nedočetl do konce. Zřejmě by si svoji chybu uvědomil až bych narazil na hejnko mníků a v "souladu s pravidly" jich 7kg nalovil, klepl a vyfotil. To už by svazopouštěč určitě jako chování v pořádku asi nepochválil. Ačkoliv papírově se v našich lokálních BP ČRS vyskytuje tisková chyba a jelec jesen a mník není uveden jako celoročně hájený druh ryby - mníků/jesenů bych si tedy "teoreticky" nalovit dle libosti mohl, ono by z červeného seznamu moc té krve neukáplo(proto je asi červený).

Jednou jsme rybáři tak aspoň těch pár pravidel dodržujme, ať lze rozlišit slušného rybáře od neslušného(který ty pravidla nedodržuje). Přeměřování a focení candáta v květnu, potočáka na podzim, vyrazit si v březnu -květnu na MPčko se streamerem na třoucí se štiky, nevytahovat pruty z vody o půlnoci kůli čtyřem hodinám letního nočního klidu zbraní... to jsou ty "přestupky" které by rybáře měli odlišovat od pytláka.

http://www.jdemenaryby.cz/povolen-lov-mnika-a-jelce-jesena-v-revirech-na-trebonsku    http://mnici.mrk.cz/?id=2414  http://www.crsplzen.cz/novinky/75.html

http://www.mrk.cz/diskuse.php?action=searchthis&id=7&q=mn%EDk  


Žádná ryba se nechrání tím že ji budu více lovit. Buď ji chci lovit nebo ji chci chránit. Kormorán pokud se vůbec nestřílí tak jich logicky přibývá.

"Citace daného ustanovení v pravidlech:

VII. Zacházení s ulovenými rybami

Při vylovování ryby je osoba provádějící lov povinna zacházet s ní šetrně. Rybu, která se vrací zpět do vody, je potřeba uvolnit z háčku bez zbytečné manipulace, pokud možno ve vodě. Pokud vězí háček hluboko v jícnu ryby, je nutno jej odstřihnout (odříznout). Za hrubé porušení tohoto ustanovení bude považováno vytahování ulovené ryby po břehu nebo její nešetrné vracení zpět do vody."

 

Komentář ke článku (61)

Anketa:Chodíte si taky na mníka či na jesena "zachytat"?
A) Ano v klidu, pouštím tak o co jde? 20%
B) Ano v klidu, všecko klepnu tak o nic nejde. 8%
C) Občas se náhodou chytnou. 60%
D) Tyhle ryby nejsou kapr, tudíž je nechytám. 12%
Hlasovalo 25 čtenářů.