Kontakt

Rybaření je fajn zábava i užitečný koníček.

Rybu kterou nesežereš můžeš i pustit, ona stejně nakonec chcípne.

Mírná masařina v mezích zákona neškodí po malých dávkách v jakémkoliv množství.

Všechno co jste chtěli vědět o masařích a báli jste se zeptat, se zde dozvíte.

Jak sem si uvařil bojlíz. Epizoda 1- Kapr na břehu

Byla sobota 18tého května a ejhle v ledničce zůstaly nějaký vajíčka kerý by to chtělo spotřebovat. Tož sem se rozhodl že si vyrobím experimentální nástrahu na další rybolov. Do misky sem vyklepl dvě vajíčka, zalil tak nějak od oka melasou a vodou, přidal lžíci soli, dvě lžíce sušených kvasnic a cca tři rybí moučky, z posledního lovu jsem měl nachystané na polívku jikry,mlíčí a játra(z dvou kaprů a pár plotic) takže sem tam přihodil ještě hrstku syrových jiker z plotic a celé to důkladně promíchal a rozmixoval tyčovým mixérem jak když se dělá těsto na palačinky.

V dalším kroku jsem si bokem smíchal strouhanku s ovoněnou krmítkovou směsí cca 50 na 50(půl na půl), přidal trochu polohrubé mouky ať to drží, vyměnil tyčový mixér za hnětací spirálky a za stálého promíchávání dosypával připravený bojlíz mix.
 Krmítkovka se strouhankou+rybí moučka+sušené kvasnice + mouka(semolina-krupice,polohrubá-hladká) (připravená sypká směs) - tomu se po kaprařsku říká buď :
a) Bojlíz mix - když z toho vyrobím bojlísy, nebo
b) Method Mix-když bych to jako zamíchal u vody a dával do krmítka...
c) obalovačka- když bych z toho udělal u vody těsto a obaloval tím bojlísy tak by se tomu říkalo směs na obalovací těsto
Když začlo těsto houstnout a mixér to přestal zvládat tož sem těsto posypal suchým mixem a vyškrábnul z misky na pomoučenou hnětací desku. Těsto se párkrát rozválí a poysypává se až mělo dostatečnou pevnost a přede mnou ležela šiška cca jak knedlík. Nakrájel sem kolečka, uválel z nich válečky, válečky nakrájel na menší kousky(jak škubánky) a z nich ušoulal šiškoidní elypsoidy-zrodilo se bojlíz.
Včil už stačilo jenom zapnout troubu nechat ji předehřát a když bylo na plechu nakouleno kuliček tak jsem bojlísky zapekl cca 10 minut na 160 °C.. No a bylo hotovo, třetinu těsta jsem si odložil bokem abych mohl později kuličky obalovat.

Zkouška funčnosti nástrahy proběhla hnedka druhý den při další vycházce. Na pečlivě vytipované místo(prostě tam kde braly včera) sem cik cak naházel cca 15-20 kuliček, hroudu krmítkovky s partiklem, nabalil na krmítko guču krmení a mrsknul to tam. První záběr kupodivu přišel brzo, z prutolomcováku se vyklubal pěkný tloušť který sezobnul tři zrnka kukuřice (kulička bojlísu byla stržená předchozím záběrem). Uběhl nějaký čas a další lomcovák byl ještě pěknější tloušť na kukuřici(cca 42-45cm)  Po rozhodnutí odstranit druhý návazec s kukuřící který se nakrucoval na bojlísový tam zůstala jenom kulička a kolem oběda se na ni konečně pověsila první ryba , kapřík šupináč kolem 45ti centimetrů. Aktivita ryb byla ale celkově mizerná a nebralo skoro nic. Do večera na bojlíz přišlo ještě několik potahů (drbanec do prutu a nic z toho), na splávek na kuku/ těsto/rousnici se povedlo pár menších kapříků,jeden cejn a pár plotic+nějaké ryby vypnuté chvíli po záseku. Bojlízky jsem si vyrobil na rychlé chytání (jsou takzvaně ožužlávací,konzistence králičího bobku a přijatelné odolnosti vůči ozobávání bílou rybou), rybám šmakujou. Třeba příště dám nočku/přesnočku a povede se vícero záběrů a snad i nějaká ta fiškule co bude stát za focení a předpažku (začnu trénovat s kýblem vody).

Petrův zdar, sezóna teprve začla. Komerční kaprařina je založená na magiii a šarlatántství s kouzelnýma přísadama(belachan, tekutý předtrávený játro/killKrill, CSL(překvašená vypálená kukuřice), GLM extrakty .atd atd.), on ten kapr nakonec stejně musí sežrat to co mu připravíme když je to z poživatelných složek(a kapr sežere úplně všecko). Kopřivový bojlíz když se dostatečně povnadí tak bude fungovat taky.

Slavnostní ulovený bojlízKapr, ačkoliv byl dostatečně mírový, byl po krátkém přemýšlení puštěn zpět do vody(bez fotky). Ten byl asi nejštastnějším tvorem výpravy. Poletuje topolový květ a třou se plotice.
 


Epizoda č.2: tak druhá funkční zkouška nástrahy tohoto tisíciletí proběhla v nedělu 26tého května. Záběry byly celkem dva, jeden rybokapr upadl při zdolávání(jako fakt těžká ryba tak 45-48cm přes dvě kila= podle tahu) a druhej bojlízkapr měl 42cm. Kukuřice zvítězila s kaprem cca 47cm(lysec na srkačku) a 46cm(šupináč na samosek tři zrnka) a 2ks tloušť(feeder). Kolega zatnul kapřů pět-+tři upadnutý na kukuřici.

Průměrná známka: 2,67