Kontakt

Rybaření je fajn zábava i užitečný koníček.

Rybu kterou nesežereš můžeš i pustit, ona stejně nakonec chcípne.

Mírná masařina v mezích zákona neškodí po malých dávkách v jakémkoliv množství.

Všechno co jste chtěli vědět o masařích a báli jste se zeptat, se zde dozvíte.

Legenda o Svatém Petrovi.

Svatý Petr než byl svatořečen byl rybář. Lovil ryby do sítí pro obživu, byla to dřina a jelikož tehdy byl každý rybář masař jak poleno, tak ve vodách skoro nic neplavalo. Jednoho krásného dne šli opět na vodu lovit a lovit ale vůbec se nedařilo. Šel kolem Ježíš a z vysokého břehu vida rybáře na loďce jak lopotíc v potu tváře marně vrhají sítě napravo a přitom vlevo od nich bylo velké hejno ryb.

Volá na ně hola hola, hoďte sítě nalevo, hoďte ty sítě vlevo. Rybáři na loďce vrtí nevěřícně hlavami, kdo to kdy viděl házet sítě vlevo, když se odjakživa házely vždy vpravo. Ale po nějaké chvíli se jim to rozleželo v hlavách a hodili sítě vlevo. V tom nastal zázrak, opravdu vytáhli v síti ryby jako jim ten dobrý člověk na břehu poradil. Jinak by na ostrém slunci jistě brzo chytli úžeh. Radostí naplnili loďku šupináči a vyrazili k domovu zvěstovat zázrak a nositele štěstí vzali sebou (tož jako dobrej pozorovatel záruka úspěchu). Ježíš nechtěl zbytečně zveličovat svoje zásluhy a tak jim radši neřekl proč nachytali, aby nezkazil radost prostým lidem. Pak se to nějak zvrtlo a rybářský kroužek v čele s "Petrův zdar" tu máme dodnes.

 A poučení: při pohledu na hladinu z hladiny dochází k totálnímu odrazu světla a ryby jsou nám často skryty před zraky, což řeší polarizačky (ale ty před dvouma tisícema roků jaksi neměli). Takže když neberou ryby vpravo, zkuste nahodit rovně, nebo doleva jestli třeba nejsou zrovna tam. Ono taky záleží na úhlu pohledu jak se kdo na tu hladinu dívá a co v ní vidí.

S přáním plných sítěk Petrův zdar, Petri hail

PS. On se sice Petr jmenoval Šimon,ale to už je dneska vlastně jedno, Šimonův zdar by se moc neuchytilo. Dnešní rybáři mají sonary a tudíž žádného bystrého pozorovatele na břehu k úspěchu nepotřebují,dokud fungují baterky-motor-vlečná síť-mrazák v podpalubí. Taktéž spíš už loví rybáři rybáře na "Mazanou škebli, a Vypaseného šneka" a našeptávají "Dej tam kuličku, jinak nic nechytíš".

Průměrná známka: 2,50

Komentář ke článku (0)

Anketa:Svatý Petr patron rybářů:
A) nosí štestí 100%
B) nosí smůlu 0%
C) nosí kapry z lesa do rybníka 0%
Hlasovalo 6 čtenářů.