Kontakt

Rybaření je fajn zábava i užitečný koníček.

Rybu kterou nesežereš můžeš i pustit, ona stejně nakonec chcípne.

Mírná masařina v mezích zákona neškodí po malých dávkách v jakémkoliv množství.

Všechno co jste chtěli vědět o masařích a báli jste se zeptat, se zde dozvíte.

Uprchlické tábory na Nových mlýnech

Ačkoliv jsem severomoravák, tak se mi naskytla možnost výletu na proslavené Nové Mlýny Mušovské nádrže na okuknutí, pruty sem sebou nebral. Přes prostřední hráz sem měl možnost se projít už dříve, na spodní hrázi jsem byl prvně.

 Dyje jako hezká silná řeka dávala tušit fajn rybolov, ovšem hned na hrázi se mi naskytnul zajímavý pohled do zákulisí. Jedna kolonie kempařů se nacházela vlevo mezi stromečky, z dálky svítil příbytek z modré stavební plachty, obytné automobily po lese asi rozesela velká jarní voda. .. U hráze u přepadu se motalo hezké hejnko malých,menších a občas i větších kapříků, jako nahodil bych si, ale bylo to za cedulí a absence prutů by to neumožnila ani technicky. Rybáře sem široko daleko neviděl, ačkoliv počasí fajn, teplo, trošku vítr. Při procházce po hrázi směrem doprava jsem si povšimnul četných zatlučených cedulí s nápisem " Majetek obce XY, zákaz stání, táboření, stanování,biwakování .. Množství odpadků v okolí bylo asi dobře uklizeno, jenom na hrázi sem tam něco vyhodil příliv, oranžové kabely vedoucí kamsi do vody prý souvisejí s těžbou ropy či plynu, vrtné plošiny byly asi dobře maskovány. Za cedulemi se skrývala další žebrácká osada na evidentně velice neúrodném kusu pole, maringotka vedle maringotky ve stylu co dům dal, ob políčko vedle další pás slumových chatrčí a obydlí. Skoro bych řekl že na jižní moravě nebudou lidé trpět hladomorem a nebudou nuceni obývat obydlí na tak nízkém civilizačním stupni, asi jim pošlu nějakou humanitární pomoc. Třeba až příště přijedu na inspekci, bude k vidění i plovoucí vesnička ve stylu thajských plovoucích tržišť a městeček, příležitostí ke kulturnímu obohacení je stále ještě mnoho nevyčerpáno.

Pozorování ptactva bylo nepřínosné, jen rackové, holubi,nějaké kachny, kormoš žádný, cosi co přelétalo vypadalo na husu. Ale ta všudepřítomná bída a chudoba, to byl šok. Snad se obyvatelé vesniček dožijí jara, najdou si práci a časem snad i bydlení jako ve vyspělých zemích. Bulharsko hadra ... obec Bulhary byla ale pěkná civilizovaná(se zákazem podomního prodeje na ceduli na vjezdu).

Všem jihomoravákům kteří vyrostli v chatrči a dovedli se vypracovat přeji vše nejlepší. Martin Maták má doufám na Mlýnech lepší chajdu (alespoň se střechou z vlnitého plechu).

Komentář ke článku (8)