Kontakt

Rybaření je fajn zábava i užitečný koníček.

Rybu kterou nesežereš můžeš i pustit, ona stejně nakonec chcípne.

Mírná masařina v mezích zákona neškodí po malých dávkách v jakémkoliv množství.

Všechno co jste chtěli vědět o masařích a báli jste se zeptat, se zde dozvíte.

Jsou rybářské závody legální?

Vcelku by mne zajímalo z jakého titulu lze pořádat rybářské závody na svazových revírech. Při závodění totiž dochází k porušování zákonů na mnoha frontách. Platí pro závodníky rybářský řád nebo neplatí? Lze jim odebrat povolenku? Kdo je opravňuje k danému porušování RŘ (vydaná vyjímka MZe)? Stačí říct :hele my tu zrovna závodíme a dneska pro nás zákony platit nebudou? Lze vůbec rybářsky závodit v rámci platných pravidel rybolovu? Je nutné závodit? K čemu jsou závody a závodníci dobří (přinesou použitému revíru peníze, vysazení ryb nad plán, úklid, odtěžení nežádoucích ryb (cejn ouklej,karas stříbřitý))?

Fakta : při rybářských závodech dochází k porušování RŘ v bodech:

  • nešetrné zacházení s ulovenou rybou (ryba podměrečná nebo hájená se uvolňuje z háčku pokud možno ve vodě bez zbytečné manipulace). Zbytečné týrání živočichů pro zábavu/sport.
  • ponechávání ryb v nedovolených velikostech(podměrečné) ,druzích (ulovené v době hájení včetně celoročně hájených), a v nepovoleném množství (7 kg končí lov,2x kapr=konec lovu)
  • nezapisování ponechané ryby (ryba  v saku vezírku= ponechaná ryba)
  • nepovolené vyhrazování místa k rybolovu - zákaz chytání všem ostatním kromě závodníků.
  • porušení zákazu vnadění bez vyjednané vyjímky
  • "povolené kempování-táboření u revíru" při kaprařských vícedenních závodech
  • konání rybářských závodů v částech revíru kde se normálně chytat nesmí, povolení zakázaného způsobu lovu - přívlač mimo dobu povolenou v zákoně na MP revíru).
  • lov na revíru kde závodník nemá platnou povolenku
  • jak je možné na revíru kde je zákaz rybolovu z důvod hájení vysazených ryb, lovit ryby (závodit).. a v rámci závodu si nějakou tu rybu zmasit (věta- povoleno ponechání jedné ušlechtilé ryby.. o neušlechtilých se nemluví vůbec). Že by závodění nebylo vůbec bráno jako rybolov?

Zřejmě by šli pořádat i rybářské závody v rybolovu elektřinou, soutěžení v bowfishingu tolstolobiků, případně sportovní rybolov pomocí výbušnin , pakliže na pořádání rybářských závodů neplatí zákony a soutěžit lze na rybách dle libosti .. Nepovolení vyjímky NonStop vyřešit vyhlášením celoročních závodů v rybolovu v noci. Nepovolení lovu pstruhů na žížalu na pstruhovce vyřešit rybářskými závody v lovu na žížalu. Asi by to šlo, protože na rybářské závodníky není páka. Silničáři by si vyhlásili na kusu dálnice závody v běhu s kolečkem, vyvěsili značku zákaz vjezdu a řidiči ať si najdou jinou dálnici kde se zrovna nezávodí.
Mít placku RS tak není problém naběhnout do řad závodníků a udělat čistku(metr peán, zapsané datum revír, zkontrolovat podměrečné ryby ve vezírku, druhy celoročně hájené nahlásit na životní prostředí .. ono by to šlo, kdyby se chtělo, vymýtit prevíty od vody( i když budou zrovna oblečení v dresu)... nebo donutit pořadatele zamyslet se nad tím jestli činí správnou věc a jak je to vlastně s těma zákonama.

RŘ platí jenom tehdy když se nám to hodí a když se to nehodí tak se obejde?

Je problém při závodění počítat jen ryby nehájené, s lovnou mírou, kdo dřív nachytá 7kg a v jakém složení, správně se rozhodnout jak velkou rybu ještě pustit a jak velikou už šupnout do saku, něco jako pokr Strategie, chytím dvě bodované ryby, ukončit závod a doufat, že ty bodované ryby budou větší než naloví ostatní a spokojit se s medailí za Nejdřív odchytáno?

Komentář ke článku (439)