Kontakt

Rybaření je fajn zábava i užitečný koníček.

Rybu kterou nesežereš můžeš i pustit, ona stejně nakonec chcípne.

Mírná masařina v mezích zákona neškodí po malých dávkách v jakémkoliv množství.

Všechno co jste chtěli vědět o masařích a báli jste se zeptat, se zde dozvíte.

Jak zkazit přípravu ryby.

Na otázku proč lidem ryby nechutnají je několik známých důvodů ... mají kosti, smrdí bahnem, iracionální averze (zážitek z dětství se zapíchlou kostí v krku), radši si dají nesolenou opici nebo syrový maso než dobře připravenou rybu(aniž by ji ochutnali tak ví že je hnusná), pochutnávají si na uzeném kaprovi a po odpovědi na otázku co to je za rybu, tak dobrou jsem nikdy nejedl, sousto s odporem vyplivnou a jdou se vyzvracet a doplní dovětek "Kapra do huby v životě nevezmu,fuj hnus".

Takže co můžeme na rybě zkazit :

  • chytíme rybu pod výtokem kanalizace čističky, kanálu sídliště, výtok louhu z chemičky (Z hnusné vody jsou i hnusné ryby).
  • chytíme rybu a celý den ji nevykuchanou neoškrabanou necháme zabalenou v sáčku na sluníčku v teple.
  • chytíme rybu, večer po příjezdu z ryb jsme líní ji oškrábat vykuchat a necháme si ji uležet na dobu až se nám bude chctít (v lepším případě v ledničce, v horším v kyblíku na verandě/na zahradě, do rána nebo do oběda nebo než si pro rybu přijde sousedovic kočka,případně po čuchu soused. čím teplejší počasí, tím rychleji probíhá "expirace" a nastává kvašení fermentace, červíci masařek,mikrokosmos baktérií plísní atd. V našich zeměpisných šířkách si moc nepotrpíme na standart sušených ryb jako afričané.
  • použijeme nevhodný způsob přípravy: rybu s méně pevnou svalovinou nasolit a nerozvařit na kaši, suchou rybu neudit, rybu tučnou péct/udit/rybí škvarky (sumec tolstoj,velký kapr,úhoř), rybu s mnoha kostičkami (vyléčíme octem, marinády, vykostit nařezáním,rybí karbenátky,zavináče pečenáče). Trojobal podkovy a řízky není jediným zpúsobem přípravy ryby.
    Rybu lze  péct na přírodně, se zeleninou,dusit,obalit v mouce(po mlynářsku), vařit rybí polévku Halaszlé, upéct v alobalu atd atd "Jak říkal Bubo ..to by bylo o krevetách asi tak všechno".
  • rybu uspěcháme - základem chutné ryby je dopřát jí čas aby se po osolení, okořenění srovnala chuť - označeno v receptu větou " rybu osolíme,posypeme "něčím dle vlastní chuti, bylinky atp.. a dáme na hodinu do ledničky" .. nedodržení vede k výsledku "Ta ryba je nějaká nemastná neslaná,slaná jenom na povrchu ..".
  • syrové ryby Suši, tatarák chutnají podle ingrediencí omáčky přísad ochucení , syrová ryba samotná prostě chutná jako syrová ryba, když je alespoň osolená tak nechutná jako nožka od slimáka ...
  • grundle se jí teplé křupavé i s hlavičkama.
  • jikry mlíčí komu nechutnají tak ať je nejí 
  • bílá ryba se odjakživa tradičně lovila podzim, zima-jaro (prostě má v chladném období pevnější svalovinu)
  • protrhneme při kuchání žluč, nepoznáme co jsou rybí játra, necháme v rybě hořkou ledvinu pod páteří
  • nedůkladně rybu oškrabeme a pak lovíme šupiny z omáčky/polévky/z mezer mezi zuby.
  • Přinesenou rybu si na talíři rozhrabeme na milion malých kousků, zamícháme a pak v změti hledáme jednotlivé kostičky.
  • malá ryba má stejný počet kostí jako velká ryba stejného druhu, když blbě vidím tak malou pustím (například 40cm ostroretka už malá není). Větší ryba má větší kosti.

To, že vy osobně neumíte něco uvařit, neznamená že i všichni ostatní také neumí vařit. Ze stejného základu lze uklohňat jak delikatesu(mňamku) ..nebo matlaninu Pejsek A kočička. Pokud jsem na něco zapoměl, echo a doplním.

Průměrná známka: 2,60

Komentář ke článku (0)