Kontakt

Rybaření je fajn zábava i užitečný koníček.

Rybu kterou nesežereš můžeš i pustit, ona stejně nakonec chcípne.

Mírná masařina v mezích zákona neškodí po malých dávkách v jakémkoliv množství.

Všechno co jste chtěli vědět o masařích a báli jste se zeptat, se zde dozvíte.

Lysec nebo šupináč?

O kaprech jsem si vždycky myslel, že je jenom jeden kapr. Kapr obecný takzvaný vánoční. Ale není to tak jednoduché a jednoznačné. Ony se totiž v revíru vyskytují kapři dvou a více druhů a nikdy nevím na který se radši zaměřit, jakou zvolit montáž nástrahu abych chytl zrovna toho kterého chci a ne toho kterého nechci.

Existují totiž kapři více či méně plešatí - skinhedCarp kapr lysec pololysec až totálně oškubananý kapr hladký.
Za moje dlouholeté zkušenosti při závodech v lovu ryb brávali kapři lysci většinou jen krátce po vysazení,,, a když se lysci nevysadili tak braly šupináči(těmi jsem trošku pohrdal protože jsou takový obyčejní a dají se zaměnit za karase-, prostě vypadali jako normální ryby co je jich hodně a jsou nudné).

Jednoho krásného odpoledne jsem měl na rybníčku nahozeno páternoster a průběžku. Na průběžku mi brali kapři šupinatí...no a na ten páternoster mi bralo víc lysců. I když sem udice ve vidličkách prohodil, opět na páternoster brali více lysci. Hmmm čímpak to asi mohlo být? Že by tím že na průběžku jsem napichoval žížalu a na druhou udici pařený rohlík a chleba. Nebo to všechno bylo způsobeno tím, že na jednom prutu bylo krmítko a na tom druhém olůvko. Taky je možnost, že zapracovala náhoda a jak to bylo ve skutečnosti se asi nikdy nedozvím.

Každopádně když chci chytit šupináče tak je blbý, že se musí škrábat, ale je zase jako dobrý že má tenčí kůži na řízku (řízek s šupinama je úplně blbá možnost). Když chytnu lysce, tak tam je moc fajn, že se škrábat moc nemusí a těch pár velikých šupin mají rády děti , ale soused třeba lysce vždycky stahuje, protože mu vadí tlustá tuhá tučná kůže , takže práce stáhnout lysce z kůže je možná více práce než oškrabat šupináče.

Už sem z toho celý zamotaný a nevím jestli dát přednost šupináčům nebo preferovat vyšší bojovnost a hmotnost lysce. Bude asi záležet na situaci každého soudruha jak se k tomu postaví.
Hlavně že je to kapr.
 

Pro příznivce i odpůrce lysců šupináčů se v Luhačovicích pořádá dne 10tého července 2014 ochutnávka a degustace kapřích řízků, porota složená z věhlasných odborníků od Přemka až po Dušana bude koštovat dodaný řízek z vašeho kapra a vyhlásí vítěze pěstitelů v kategoriíích: Nejlepší šupináč, Nejlepší lysec a Ryba alá kapr(cokoliv co nebude kapr ale bude to vypadat a chutnat jako kapr).

Ps. Tohle je jen slohové cvičení zvané "Blábolení o ničem s nejasným koncem a bez jasného závěru". Kapry mám rád takové i makové.

Průměrná známka: 3,33

Komentář ke článku (0)

Anketa:Kapra mám radši:
A) šupinatého 20%
B) lysého 40%
C) ani šupinatého , ani lysého. Nemám rád kapry. 13%
D) Kapři mají rádi mě. 27%
Hlasovalo 15 čtenářů.