Kontakt

Rybaření je fajn zábava i užitečný koníček.

Rybu kterou nesežereš můžeš i pustit, ona stejně nakonec chcípne.

Mírná masařina v mezích zákona neškodí po malých dávkách v jakémkoliv množství.

Všechno co jste chtěli vědět o masařích a báli jste se zeptat, se zde dozvíte.

Rybí polévka - nejen o Vánocích.







Připravit rybí polévku není nic složitého a pokud jste váhali, pojďme se  juknout "Jak Na To, krok za krokem".

Za prvé budem potřebovat nějakou rybu(ulovit kůpit či ukrást). Rybou na polévku myslím především kapra(nebo lépe dva kapry protože z jednoho je to moc práce a málo muziky). Rybí polévka je snad jediným rozumným argumentem proč rybu filetovat aniž by docházelo k marnotratnému a zbytečnému plýtvání (filetování je totiž synonymum pro plýtvání a pohrdání ulovenou rybou). Z ryby nám zbude do polévky jikry/mlíčí, játra, hlava(případně s prsními ploutvemi) a kostra s hřbetní ploutví. Lze přidat i seříznuté tučné bříško a ploutve pokud je vyřezáváte.

Všechno vložíme do hrnce/na pánev, podlejeme dostatečně vodou a dáme 15-20-30 minut vařit/dusit (přidávám v této fázi i brambory případně mrkev aby se předvařila). Nové koření a bobkový list se vaří hned a z vývaru je odstraníme. Zajímavá je varianta kdy jikry/mlíčí,játra a obrané maso posmažíme (orestujeme) zvlášť s cibulkou/porkem a přidáme nakonec procesu do již hotové polévky. Po povaření vyjmeme kosti a hlavu na talíř, necháme vychladnout a pečlivě obereme veškeré maso/kůži (prostě totální rozborka kapří kostry na tvrdé a měkké elementy-kapra skládat zpátky nebudeme). Do vývaru přidáme nějakou zeleninku dle vlastního gusta (porek, hrášek, mrkev, brokolici....) , dosolíme, přidáme koření (majoránku, kmín,....) a dáme znovu vařit, přidáme obrané maso. Výtečné je si připravit nasucho pražené kostičky chleba/housky (alternativně kuličky do polévky). Osobně polévku nezahuštuji jíškou (moje mamča ano a rybí polévka byla jedno z jídel které uměla :) ).

Je vcelku dobré nechat chvíli(hodinku) polévku "odležet" aby se zcelila chuť a slanost, pokud tedy nějaký čas bude poskytnut konzumenty. A při jídle nespěchat a nehltat , i mistr tesař se při obírání utne a nějaká ta kůstka se vždy do výsledné polévky propašuje(ostré kotvící z hřbetní ploutve si ale opravdu důkladně při obírání ohlídejte).

S chutí do toho a půl je hotovo, jen se nebát.

P.S. ano i do polévky lžička lze zabodnout aniž by se vyvrátila (do mojí určitě).

Průměrná známka: 2,08

Komentář ke článku (2)